PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-01-06

Rolada z indyka

Rolada z indyka
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15+duszonie
Ilość porcji Ilość porcji: 1 sztuka
 
Przeczytaj również: Zakwas buraczany na barszcz

Oto moja propozycja przepisu na roladę z indyka. Farsz do rolady wykonałam ze szpinaku oraz gotowanej szynki. W przepisie użyłam świeży szpinak, który wcześniej zblanszowałam, czyli liście szpinaku wrzuciłam na wrzątek i gotowałam przez 2 minuty. Bez problemu możecie użyć szpinak mrożony. W każdym przypadku należy odcisnąć nadmiar wody ze szpinaku.
Zaletą piersi drobiowych jest to, że jest to chude mięso i aby było bardzo smacznie roladę z piersi indyka przygotowałam w sosie na bazie wywaru z wołowiny. Możecie użyć dowolny rodzaj wywaru. Smak sosu podbiłam ziołami, a dla uzyskania konsystencji- sos zagęściłam mąką. Propozycje podania: tak przygotowaną roladę z indyka z sosem podałam z fasolką szparagową gotowaną w wodzie oraz z puree z ziemniaków. Polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotujcie wywar. Pierś indyka rozetnijcie i rozbijcie na duży płat. Rozbijając mięso szczególną uwagę zwróćcie na dokładne rozbicie wszystkich krawędzi (1). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (2). Teraz ułóżcie na mięsie szynkę oraz odsączony z wody szpinak (3)

Mięso zrolujcie w roladę i zwiążcie ją sznurkiem kuchennym, alternatywnie zepnijcie wykałaczkami (4). Obsmażcie roladę z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu (5). Dodajcie wytypowane zioła i przyprawy (6). Użyłam: rozmaryn, pietruszkę, tymianek, czosnek i liście laurowe. 

Jeśli używacie, to w tym momencie dodajcie trochę wina i zdeglasujcie patelnię ( zbieranie smaków z patelni) (7) Poczekajcie, aż wino trochę się wygotuje. Dodajcie gorący wywar (8) i duście mięso pod przykryciem ok. 60 minut. Przyjęłam 1 godzinę na 1 kg mięsa. Wyjmijcie roladę z patelni i zdejmijcie sznurek. Sos przefiltrujcie przez sitko. Odlejcie ok. 100 ml sosu i rozmieszajcie w nim dokładnie ok. 1 łyżkę mąki. Zawiesinę dodajcie do gotującego się sosu i zredukujcie sos do właściwej konsystencji (9). Roladę pokrójcie na porcje, dodajcie sos oraz wytypowane dodatki. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE