PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-01-06

Rolada z indyka

Rolada z indyka
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15+duszonie
Ilość porcji Ilość porcji: 1 sztuka
 
Przeczytaj również: Bulion warzywny

Oto moja propozycja przepisu na roladę z indyka. Farsz do rolady wykonałam ze szpinaku oraz gotowanej szynki. W przepisie użyłam świeży szpinak, który wcześniej zblanszowałam, czyli liście szpinaku wrzuciłam na wrzątek i gotowałam przez 2 minuty. Bez problemu możecie użyć szpinak mrożony. W każdym przypadku należy odcisnąć nadmiar wody ze szpinaku.
Zaletą piersi drobiowych jest to, że jest to chude mięso i aby było bardzo smacznie roladę z piersi indyka przygotowałam w sosie na bazie wywaru z wołowiny. Możecie użyć dowolny rodzaj wywaru. Smak sosu podbiłam ziołami, a dla uzyskania konsystencji- sos zagęściłam mąką. Propozycje podania: tak przygotowaną roladę z indyka z sosem podałam z fasolką szparagową gotowaną w wodzie oraz z puree z ziemniaków. Polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.


•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotujcie wywar. Pierś indyka rozetnijcie i rozbijcie na duży płat. Rozbijając mięso szczególną uwagę zwróćcie na dokładne rozbicie wszystkich krawędzi (1). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (2). Teraz ułóżcie na mięsie szynkę oraz odsączony z wody szpinak (3)

Mięso zrolujcie w roladę i zwiążcie ją sznurkiem kuchennym, alternatywnie zepnijcie wykałaczkami (4). Obsmażcie roladę z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu (5). Dodajcie wytypowane zioła i przyprawy (6). Użyłam: rozmaryn, pietruszkę, tymianek, czosnek i liście laurowe. 

Jeśli używacie, to w tym momencie dodajcie trochę wina i zdeglasujcie patelnię ( zbieranie smaków z patelni) (7) Poczekajcie, aż wino trochę się wygotuje. Dodajcie gorący wywar (8) i duście mięso pod przykryciem ok. 60 minut. Przyjęłam 1 godzinę na 1 kg mięsa. Wyjmijcie roladę z patelni i zdejmijcie sznurek. Sos przefiltrujcie przez sitko. Odlejcie ok. 100 ml sosu i rozmieszajcie w nim dokładnie ok. 1 łyżkę mąki. Zawiesinę dodajcie do gotującego się sosu i zredukujcie sos do właściwej konsystencji (9). Roladę pokrójcie na porcje, dodajcie sos oraz wytypowane dodatki. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE