PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-02-12

Roladki wołowe w sosie pomidorowym

Roladki wołowe w sosie pomidorowym
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: 10-12 sztuk
 
Przeczytaj również: Kapusta z grochem

Dziś proponuję przepis na roladki wołowe w sosie pomidorowym. Inspiracją dania jest tradycja kulinarna dalekiej Apulii we Włoszech. Podobnie jak tradycyjne polskie zrazy do przygotowania roladek używana jest wołowina. Z kolei na nadzienie roladek składają się min. plastry szynki długodojrzewającej, starty parmezan, natka pietruszka i odrobinka czosnku. Roladki najpierw należy podsmażyć, a następnie dodać kapinkę białego wina, pomidory konserwowane, wodę i całość dusić do momentu kiedy roladki staną się miękkie. Sos pomidorowy, który utworzy się podczas gotowania powinien być stosunkowo gęsty i błyszczący od oliwy. Danie można konsumować z dodatkiem chleba lub można ugotować makaron uszka (orecchiette) i wymieszać je z sosem. Roladki wołowe w tej postaci są przepyszne. Bardzo polecam ten przepis.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pokrojoną w plastry wołowinę rozbijcie na płaty (1). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (2) (3).  

Na każdym kawałku połóżcie plaster szynki długodojrzewającej na przykład Szynki Parmeńskiej (4), łyżkę startego Parmezanu (5) oraz łyżeczkę natki pietruszki (6).

Obrany z łupin ząbek czosnku przeciśnijcie przez praskę (7). Do każdej roladki dodajcie tylko odrobinę czosnku, nie więcej (8). Boki mięsa najpierw złóżcie do środka, a następnie mięso zrolujcie i zepnijcie przy pomocy wykałaczki (9).  

Na patelni rozgrzejcie oliwę, dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili przygotowane roladki (10). Mięso obsmażcie z każdej strony i dajcie wino (11). Kiedy wino częściowo wyparuje dodajcie pomidory konserwowane w całości (12)

oraz pomidory konserwowane i zmiksowane (13). Dodajcie tyle wody, aby roladki zostały przykryte (14). Dla aromatu dołóżcie liście laurowe (15),

gałkę muszkatołową i czarny mielony pieprz (16) (17). Do smaku dodajcie również sól. Duście roladki do momentu kiedy staną się miękkie. Zajmie Wam to około 2- 2,5 godziny (18). W razie potrzeby dodajcie wodę. Na końcu sos zredukujcie do pożądanej konsystencji. Danie jest najlepsze na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE