PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-08-09

Ryba z grilla z sosem aioli

Ryba z grilla z sosem aioli
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Ośmiornice w sosie pomidorowym z papryką

Przepis na wykonanie ryby na grillu to chyba najprostsze co można „ ugotować” i w dodatku ryba jest tak pyszna, że pozostaje nic innego jak cały czas głaskać się po brzuszku. Przygotowanie przepisu wymaga oczyszczenia ryby, włożenia do jej brzucha aromatów i fruu na grill. Rybę można grillować również na patelni do grillowania. Pamiętacie TEN przepis na doradę? Tym razem grillowany był labrkas, znany również jako Okoń Morski lub Bar. Grillowanie odbyło się w porze letniej, zatem odpalony został grill węglowy. Gdybym to ja były zmuszona myć ten metalowy, widoczny na wizualizacjach uchwyt, z pewnością użyłabym jednorazowej aluminiowej tacki. Bardzo mi smakuje grillowana ryba, podana na przykład z aromatyzowanymi rozmarynem ziemniakami. Tym razem doszedł jeszcze jeden cudny składnik w postaci sosu aioli. Brak mi słów, aby opisać Wam smak, dlatego serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.   

•Składniki•

 
Składniki na marynatę
 
 
Składniki na sos Aioli
 
 
Główny składnik
 
 
Przystawka
 
 

•Przygotowanie•


 

Wykonanie przepisu proponuję rozpocząć od przygotowania niewielkiej ilości marynaty, która zostanie użyta do smarowania ryby. Marynata: do kubeczka dodajcie oliwę (1), sok z cytryny (2), sól (3)

oraz pierz w ilości do smaku (4). Rybę, na przykład Okonia Morskiego, Pstrąga, Doradę lub inny gatunek, starannie oczyśćcie i odetnijcie płetwy (5) (6) (7) (8).   

Następnie po obu stronach ryby wykonajcie nacięcia (9)  

Do środka ryby dodajcie obrane z łusek 2 ząbki czosnku (10) oraz rozmaryn (11), świeży lub mrożony. Rybę z obu stron posmarujcie marynatą (12)

i umieśćcie ją na tacce aluminiowej lub w uchwycie do grillowania mięsa i ryb (13). Biorąc pod uwagę rybę o wadze około 300-400 g potrzeba około 8-10 minut na grillowanie. W połowie tego czasu rybę należy obrócić na drugą stronę (14). Podczas grillowania rybę należy również smarować przygotowaną marynatą (15).
Z podanych w przepisie składników wykonajcie sos aioli. Cały przepis jak wykonać sos aioli znajdziecie TUTAJ.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Jeśli macie ochotę na takie same ziemniaki, jakie zostały podane z rybą, użyjcie młodych ziemniaków ze skórką, a po cały przepis na ziemniaki w wersji ekspresowej wpadnijcie TUTAJ.
  2. Przed podaniem proponuję rybę wyfiletować. Poradnik, ze zdjęciami krok po kroku, jak filetować ryby znajduje się TUTAJ
  3. Dzięki temu, że rybę wyfiletujecie, ani skóra, ani ości nie będą się mieszać na talerzu z cudownym sosem i ziemniakami. Polecam wypróbować ten patencik.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE