PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Sałatka Caprese

Sałatka Caprese
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Peperonata

Sałatka Caprese jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Zasadniczo składa się z 4 podstawowych składników, którymi są pomidory, ser mozzarella, oliwa extra vergine i bazylia. Jeśli jakość składników jest doskonała, wówczas Sałatka Caprese jest po prostu fenomenalna. Choć pomidory można nabyć przez cały rok to nie jest zapewne dla nikogo zdziwieniem, że to letnie, aromatyczne pomidory są najlepsze i dlatego Sałatka Caprese smakuje najlepiej właśnie latem. Ostatnio pojawiła się w handlu również włoska mozzarella z mleka bawołu (mozzarella di bufala) Cechą charakterystyczną tego rodzaju mozzarelli jest to, że w czymś w rodzaju serowej osłonki umieszczony jest miąższ mozzarelli, a po naciśnięciu sera wypływa z niego śmietanka. Sałatka Caprese wykonana z takiej mozzarelli to jest dopiero przeżycie kulinarne. Sałatkę wystarczy skropić dobrą oliwą z pierwszego tłoczenia. Jednak w wersji na bogato polecam wykonać prosty dressing. Wystarczy dodać do oliwy kawałek marynowanego suszonego pomidora oraz listki bazylii. Po zmiksowaniu utworzy się pyszna emulsja, którą wystarczy polać składniki sałatki. Włosi są bardzo dumni z Sałatki Caprese. Na pierwszy rzut oka widać, że składniki sałatki korelują z barwami włoskiej flagi.

•Składniki•

 
Składniki na Sos
 
 

•Przygotowanie•

Aby przygotować sałatkę Caprese proponuje rozpocząć od przygotowania aromatycznej emulsji, która zostanie dodana do sałatki. W tym celu użyjcie blendera. Do pojemnika nalejcie oliwę (1), włóżcie kilka listków świeżej bazylii (2), suszone pomidory z zalewy oraz odrobinę soli (3).  

Całość miksujcie przez kilka sekund (4). Pomidory (5) oraz ser mozzarella pokrójcie na plastry (6).

Na talerzu umieśćcie wszystkie plastry mozarelli i pomidorów. Jeśli chcecie, aby wasza sałatka mała taką fajną kulistą formę, wykonajcie operacje przedstawione na wizualizacjach (7) (8). Dodajcie do sałatki Caprese kilka zielonych oliwek oraz suszone pomidory z zalewy (9).

Teraz do sałatki dodajcie aromatyczną emulsję (10) oraz całość oprószcie czarnym mielonym pieprzem (11). Na koniec jeszcze kilka listków bazylii i gotowe (12).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE