PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-06-25

Sałatka Cezar z Kurczakiem

Sałatka Cezar z Kurczakiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Babka drożdżowa- Gubana

Oto moja wersja sałatki z kurczakiem. Filety z kurczaka usmażyłam na maśle w panierce wykonanej z jałowca. Dobrze czytacie- użyłam jałowca. Rozkruszone kuleczki jałowca i masło to małżeństwo idealne. Gotowe filety pokroiłam w plastry i ułożyłam na sałacie. Puryści, zgodnie tradycją, muszą koniecznie użyć sałaty rzymskiej, ja użyłam mieszanki sałat. Majonezowy sos, który jest nieodłącznym składnikiem Sałatki Cezar wykonałam moją ulubioną metodą- czyli identyczną jaką wykonuję sos aioli. Jest to najszybsza metoda na świecie zrobienia sosu majonezowego. Przesadziłam kiedyś pisząc, że procedura wykonania sosu zajmuje 5 minut. Prawda jest taka, że jest to 1 minuta. Sos jak zawsze wyszedł gęsty i aromatyczny. Dzięki dodatkowi filecików anchois, charakterystyczny składnik Sałatki Cezar, sos zyskał bardzo miły akcent. Na koniec do sałatki dodałam płatki parmezanu oraz kromki domowego chleba. Wykonanie sałatki zajęło mi 15 minut. Można powiedzieć fast food, ale w wersji SLOW. Przepyszne. W wolnym czasie zajrzyjcie również do przepisu na Sałatkę Cezar z tuńczykiem. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na sos
 
 
składniki dla kurczaka
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu proponuję rozpocząć od przygotowania sosu. Wszystkie składniki na sos dodajcie do pojemnika. Sos wykonuje się przy pomocy blendera ze stopą miksującą. Po kilku sekundach sos będzie gotowy (1) (2). Sos włóżcie do lodówki. Więcej szczegółów odnośnie tej metody przeczytacie TUTAJ. Również przy pomocy blendera, używając tym razem pojemnik, rozkruszcie ziarna jałowca. Oczyszczone filety z kurczaka wypanierujcie w jałowcu (3).

Na patelni rozpuście masło. Dodajcie filety i usmażcie je na delikatnym ogniu (4). Jeśli filety są bardzo wysokie, w razie potrzeby dodajcie kapinkę wody, patelnię przykryjcie pokrywką i czekajcie do momentu aż filety dojdą również w środku. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (5). Składanie sałatki: na talerzach połóżcie garść sałaty. Na sałacie ułóżcie plastry gotowych filetów z kurczaka, pokrojone w plastry (6).

Teraz dodajcie przygotowany sos majonezowy (7). Przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw zetnijcie parmezan na płatki i dodajcie go do sałatki (8). Na koniec pamiętajcie o dodaniu smacznego pieczywa lub grzanek (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE