PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-07-11

Sałatka Nicejska

Sałatka Nicejska
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Jak zrobić sok z granatów

Sałatka nicejska, wykonana na bazie świeżych warzyw, to bardzo popularne danie pochodzące z południa Francji, ze samego serca Lazurowego Wybrzeża czyli Nicei. Popularne składniki typowej sałatki nicejskiej to gotowane jajka, pomidory, sardele w oleju,  tuńczyk oraz oliwki. Sałatka nicejska jest daniem letnim, dlatego do jej przygotowania można użyć sezonowych warzyw, tj. fasolka szparagowa, cebula, papryka czy nawet bób.

Sałatka nicejska ma tyle w sobie aromatów oraz smaku, że wystarczy najprostszy z możliwych dressing, czyli oliwa z oliwy, sól oraz pieprz. Pyszne danie. Zapraszam na moją wersję sałatki nicejskiej, którą wykonałam na bazie mojej ulubionej sałaty rzymskiej.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Wykonanie sałatki jest bardzo proste. Najlepiej pracę rozpocząć od ugotowania jajek. W czasie kiedy jajka się gotują pokrójcie sałatę (1) i ułóżcie ją na talerzach (2). Następnie pokrójcie pomidorki koktajlowe (3)

i dodajcie je do sałaty (4). Fileciki anchois pokrójcie na mniejsze kawałeczki (5) i również dodajcie je do sałatki (6).

Teraz proponuję dodać kawałki tuńczyka (7). Ugotowane na twardo jajka obierzcie ze skorupki, pokrójcie na ćwiartki (8) i dodajcie do sałatki (9).

Zamiast ostrej cebuli, polecam łagodną szalotkę. Pokrójcie szalotkę na cieniutkie plasterki (10) i ułóżcie je na sałatce (11). Teraz wystarczy całość skropić oliwą (12)

oraz dodać sól i pieprz do smaku (13) (14). Oliwki dodałam na końcu, ponieważ nie chciałam ich dodatkowo solić (15). Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Od momentu zagotowania się wody gotujcie jajka przez 8 minut.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE