PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-05-24

Sałatka grecka z serem Feta

Sałatka Grecka z serem Feta
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Risotto po mediolańsku

“Horiatiki” czyli „sałatka wiejska”, popularnie nazywana w Polsce sałatką grecka. Typowa sałatka grecka horiatiki składa się kawałków dojrzałych pomidorów, ogórków, cebuli, oliwek kalamata i sera feta. Wszystkie warzywa wiąże aromatyczna oliwa z oliwek. Istnieje wiele wersji sałatki horiatiki, które różnią się w zależności od rejonu gdzie są wykonywane. Na przykład na wyspach greckich często do sałatki horiatiki dodaje się kapary z kolei w kontynentalnej części Grecji dodaje się zieloną pikantną paprykę. Mnie do gustu przypadł dodatek paksimadi czyli kawałeczki suchego pieczywa, które po dodaniu do sałatki wchłanią oliwę, soki z warzyw i pęcznieją. W ten to oto prosty sposób sałatka staje się sycącym, domowym i pysznym letnim daniem. Oto moja propozycja Horiatiki. Zapraszam na przepis.    

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować grecką sałatkę horiatiki wybierzcie dojrzałe pomidory, wytnijcie z nich szypułki i pokrójcie pomidory na mniejsze kawałki (1). Jeśli odczuwacie dyskomfort po zjedzeniu świeżych ogórków, sugeruję aby wyciąć gniazda nasienne (2). Jest to skuteczny sposób aby w ogóle zapomnieć, że jadło się ogórki. Następnie miąższ ogórków ze skórką pokrójcie na kawałeczki (3).     

Umytą paprykę pokrójcie na kawałeczki (4) i dodajcie do pozostałych składników (5). Najdelikatniejszą odmianą cebuli jest szalotka. Ja preferuję w sałatkach szalotkę zamiast cebuli. Pokrójcie wybrany gatunek w plastry (6).   

Pokrójcie suche pieczywo w kostkę (7) i dodajcie je do sałatki (8). Jeśli chcecie możecie również dodać trochę porwanych liści sałaty lodowej (9).  

Teraz dodajcie oliwę (10) i przed dodaniem słonych produktów doprawcie warzywa solą (11) i pieprzem (12).

Teraz czas na najważniejsze produkty, czyli oliwki kalamata (13) oraz ser feta (14). Wszystkie składniki sałatki wymieszajcie i dodajcie oregano (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Do wykonania sałatki użyłam nie pierwszej świeżości ciabatty. Jeśli dysponujecie świeżym pieczywem sugeruje aby przed dodaniem do sałatki zrobić z niego grzanki.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE