PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Pieczone żeberka- kuchnia włoska

Sałatka jarzynowa czyli dziś o prawdziwej klasyce.  W moim rodzinnym domu sałatka jarzynowa występuje pod nazwą sałatka włoska. Logiczne, skoro w sałatce jest włoszczyzna to i sałatka z pewnością jest sałatką włoską. Lata świetlne temu, chcąc zabłysnąć znajomością włoskiej kuchni przed moją drugą Połówką, zrobiłam moją wersję sałatki i wtedy okazało się, że dla Włochów sałatka włoska to w zasadzie sałatka rosyjska. Sprawdziłam, faktycznie tak jest. Polska rodzina szybko zaakceptowała ten fakt, w końcu również pogodzili się nawet z tym, że Włosi w odróżnieniu od Polaków chodzą po „ tapecie” ( il tappeto- dywan) i siedzą na „dywanie”( il divano- sofa) wink
Sałatka jarzynowa, włoska czy rosyjska nie ma ustalonego składu. O jego wyborze decydują rodzinne tradycje i upodobania. Pamiętam, że miałam okazję skosztowania sałatki jarzynowej z dodatkiem pysznej wędzonej kiełbasy. Moja sałatka jarzynowa jest prosta, czyli dodaję do niej popularną włoszczyznę, ziemniaki, ogórki i ugotowane na twardo jajka. Do smaku oprócz majonezu dodaję kapinkę keczupu i musztardy. Małżonek twierdzi, że prawdziwa sałatka rosyjska powinna zawierać ryż, a ja ciągle mu powtarzam, że robię przecież sałatkę włoską laugh

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby wykonać sałatkę jarzyną wszystkie jarzyny oraz ziemniaki należy ugotować w łupinach do miękkości. Ja nie dodaję soli do gotowania (1). Po wystudzeniu każde warzywo należy obrać z łupin (2) i pokroić w kostkę (3).

Kiszone ogórki obieram ze skórki oraz wyciskam z nich wodę z kiszenia (4). Jajka gotuję na twardo przez 7 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie wkładam je do zimnej wody, obieram ze skorupki i również kroję je w kostkę (5). Zamiast pora dodaję do sałatki pokrojoną w kostkę cebulę. Sałatkę doprawiam pieprzem (6)

i solą (7). Do smaku dodaję keczup (8) i musztardę (9).

Obowiązkowo, ze względów smakowych oraz estetycznych, dodaję do sałatki jarzynowej poszatkowaną natkę zielonej pietruszki (10). Często używam mrożoną natkę pietruszki. Na końcu dodaję majonez (11) i mieszam wszystkie składniki (12). Zazwyczaj sałatka wymaga lekkiego jeszcze doprawienia, co czynię po jakimś czasie, kiedy wszystkie składniki się dobrze przegryzą.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE