PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-07-23

Sałatka owocowa Macedonia

Sałatka owocowa Macedonia
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Małże w białym winie

Co robi w kategorii deserów sałatka owocowa? Sałatka owocowa Macedonia to najprawdziwszy deser. Wykonuje się ją z sezonowych owoców i w proporcjach na tak zwane oko. Macedonię podaje po kolacji lub obiedzie właśnie jako deser. Smak deseru polecam podkręcić kapinką likieru cytrynowego, przepis znajdziecie TUTAJ, pomarańczowym Contreau lub białym wytrawnym winem. Polecam również gotowy deser podawać z octem kremu balsamicznego- należy spróbować i przekonać się jaki potencjał smakowy ma w sobie to połączenie. Jak nie trudno się domyślić, wykonanie deseru zajmuje tylko kilka chwil. Latem jest to ten szczególny rodzaj deseru który robimy prawie że codziennie. Serdecznie polecam owoce zamiast ciastka.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie sałatki proponuję rozpocząć od wyciśnięcia soku z cytryny (1). Sok z cytryny zahamuje proces utleniania się powierzchni owoców i dzięki temu owoce nie staną się brązowe. Banana obierzcie ze skórki i pokrójcie w plasterki (2). Obieranie owoców typu jabłka i gruszki ze skórki nie jest obowiązkowe (3).

Jest to kwestia wyboru (4). Jabłka i gruszki również pokrójcie na kawałeczki (5). Z nektarynek usuńcie pestki, pokrójcie je również na kawałeczki (6)

i dodajcie do półmiska do pozostałych owoców (7). Pamiętajcie, aby od czasu do czasu owoce przemieszać po to, aby kolejne owoce pokryły się sokiem z cytryny. Melona przekrójcie na pół i usuńcie pestki (8). Melona możecie pokroić w grube plastry, usunąć z nich skórkę i pokroić na kawałki, możecie również przy pomocy specjalnej łyżeczki do owoców- wydrążyć z miąższu melona kulki (9).

Truskawki również pokrójcie na kawałki i dodajcie do deseru (10). Do smaku dodajcie cukier oraz wino (11) (12). Całość wymieszajcie i umieśćcie w lodówce do schłodzenia. Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

Bajgle
 
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE