PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Sałatka ziemniaczna Kartoffelsalat

Sałatka ziemniaczna Kartoffelsalat
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Bitki drobiowe ze szparagami

Tym razem wzięłam pod lupę przepis na sałatkę ziemniaczaną z Niemiec i Austrii, czyli popularną Kartoffelsalat. Oprócz smażonych i pieczonych ziemniaków, nasi zachodni i dalsi południowi sąsiedzi, uwielbiają sałatki ziemniaczane. Określenie sałatka jest trochę mylące gdyż jak się okazuje niemieckie ziemniaki w postaci sałatki to w 99.99% przypadków przystawki do mięs serwowane na tym samym talerzu. Sałatka ziemniaczana według tradycji germańskiej, to ziemniaki ugotowane w łupinie, następnie krojone w plastry i macerowane w przemyślnych, z punktu widzenia Polaków, dipach. Mam swoje przemyślenia względem niemieckich sałatek, z którymi się chętnie dzielę. Przede wszystkim należy unikać konsumpcji sałatek ziemniaczanych w niemieckich i austriackich CPN-ach. Niemiecka znormalizowana ilość popularnych składników sałatki czyli octu oraz musztardy, które są dodawane przez sieciówki, mogą " zabić" przeciętnego Kowalskiego. Co innego Gasthaus-y, czyli zajazdy niezrzeszone w sieciach. To już jest inna ziemniaczana rzeczywistość- tam pyrki Kartoffelsalat są w stanie zawojować kubki smakowe Kowalskiego. Proponuję przepis podstawowy na sałatkę ziemniaczaną Kartoffelsalat. Nie można się zrażać tym, że na niektórych etapach realizacji przepisu składniki sałatki pływają w cieczy. Tak musi być, bo to są płyny macerujące, które wnikają w ziemniaki oraz pozostałe składniki podnosząc ich walory smakowe.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować tę sałatkę, ziemniaki musicie ugotować w łupinach bez dodatku soli. Kiedy ziemniaki będą zimne, obierzcie je z łupin i pokrójcie w plastry (1). Cebulę pokrójcie w drobną kostkę (2) i dodajcie ją do ziemniaków (3).

Teraz dodajcie zimny wywar wołowy (4) oraz ocet (5). Dodjcie również sól oraz pieprz do smaku (6).

Następnie dodajcie olej (7) i musztardę (8). Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie i włóżcie do lodówki na 30 minut dla przegryzienia się smaków (9). Po tym czasie skosztujcie ją i ewentualnie doprawcie sałatkę do smaku. Gotową sałatkę ziemniaczaną oprószcie zielonym szczypiorkiem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh


 

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Spróbujcie również przygotować tę sałatkę z dodatkiem plasterków rzodkiewki i/lub z cieniutkimi plasterkami świeżego ogórka bez skórki. Sądzę, że ta ziemniaczana rzeczywistość również Wam przypadnie do gustu.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE