PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-06-13

Saltimbocca z kurczaka

Saltimbocca z kurczaka
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Galaretka z kurczaka

Oryginalny przepis na saltimbocca składa się z następujących składników: cielęcina, szynka długodojrzewająca, szałwia, masło, oliwa, wino sól i pieprz. Jeśli użyć wymienionych składników, można chwalić się na mieście o realizacji bitek cielęcych w stylu rzymskim czyli Saltimbocca alla Romana.
Mój przepis jest wprost nawiązujący do oryginału, tyle że tym razem, zamiast cielęciny użyłam filetów drobiowych. Procedurę wykonałam identycznie z tą jaką stosuję kiedy używam cielęcinę. Na pytanie, czy jest różnica w smaku ? Mam dla Was bardzo dobrą wiadomość: na pierwszy i na ostatni rzut oka różnica jest naprawdę mało dostrzegalna. Duża w tym zasługa sosu. Mieszanka, masła, oliwy, uczciwej porcji białego wina, szynki oraz szałwii robią takie cuda w dziedzinie kuchennej alchemii, że aż trudno uwierzyć, że coś tak wspaniałego na patelni dzieje się naprawdę. Zapachy, podczas gotowania przyprawiają o zawrót głowy laugh
Następna dobra wiadomość to ta, że przygotowanie saltimbocca to co najwyżej 20-30 minut. Wliczając w to również czas potrzebny na przygotowanie bitek. Ostatnią dobrą wiadomością jest to, że wszystkie potrzebne na przepis składniki znajdziecie w popularnych sieciówkach.  
Przepis proponuję wziąć poważanie pod uwagę przygotowując okolicznościowe menu. Jest to również dobry przepis na te okazje, kiedy chcecie błysnąć swoimi umiejętnościami przed znajomymi. Saltimbocca z kurczka proponuję podawać ze smażonymi ziemniakamipieczoną cebulą lub na przykład z papryką z grilla. Zapraszam na szczegóły przepisu. Zapraszam również na przepis w wersji VIDEO.


•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Filety drobiowe pokrójcie na mniejsze kawałki i rozbijcie na bitki o grubości 2-3 mm. Na każdej porcji połóżcie plaster szynki długodojrzewającej i liść szałwii. Całość zepnijcie wykałaczką (1). Na patelnię dodajcie masło oraz oliwę (2). Kiedy masło się rozpuści dodajcie przygotowane bitki (3).

Smażcie bitki na dość ostrym ogniu przez około 2-3 minuty (4). Do smaku dodajcie sól, pieprz oraz wino, które zdeglasuje patelnię i zbuduje sos (5) (6). Teraz obróćcie bitki na drugą stroną, aby cały kotlecik złapał smak sosu. Po kilku chwilach ponownie obróćcie bitki szynką ku górze. Zredukujcie temperaturę i duście bitki przez około 5 minut, do momentu kiedy sos osiągnie konsystencję emulsji. Saltimbocca z kurczaka jest gotowa.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE