PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Sercówki z ciecierzycą i rozmarynem

Sercówki z ciecierzycą i rozmarynem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Pączki Bomboloni z kremem cukierniczym

Przepis na świeże sercówki w muszelkach z ciecierzycą z nutą rozmarynu- powiem szczerze- jest absolutnie rewelacyjny. Kompozycja składników łączy smaki morza oraz ziemi i jest prawdziwą perełką smaku. Jak przystało również na prawdziwy slow food również i ten przepis skrywa swoją tajemnicę. Tajemnica przepisu na sercówki dotyczy sposobu podania oraz sposobu konsumpcji. Otóż każdą muszelkę chwyta się palcami i wkłada do ust a tam już czeka na nią język, który wie co robić. Przepis na sercówki należy do kategorii przystawek, co oznacza, że bardzo często jest łączony z innymi przystawkami tworząc fantazyjne duety, a nawet tercety. Aby móc sobie zwizualizować, proponuję sercówki wykonane według tego przepisu podać na przykład z sardynkami w zalewie octowej i dodać jeszcze sałatkę ziemniaczaną na zimno z dodatkiem czosnku, pietruszki, oliwy, soli i pieprzu. Potem wystarczy już tylko nałożyć na talerz po łyżce z każdej przystawki, dodać pieczywo i gotowe.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Po nabyciu świeżych sercówek i przed ich użyciem, musicie z sercówek pozbyć się z piasku. W tym celu włóżcie sercówki do zimnej wody i dodajcie sól morską (1). Sercówki w tych warunkach poczują się komfortowo,  zrelaksowane, wystawią syfony i tym samym rozpocznie się filtrowanie wody, które powinno trwać przynajmniej 2 godziny. Na dnie naczynia zobaczycie piasek morski. Aby przygotować sos, cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę (2). Anchois pokrójcie na małe kawałeczki (3). Jeśli używacie anchois z oleju, a nie z soli, polecam nawet rozdrobnić je widelcem, po to, aby seradele dało się dobrze rozprowadzić w sosie.

Na patelnię dodajcie oliwę oraz cebulę (4). Kiedy cebula się zeszkli, dodajcie anchois (5) i płatki papryki (6).

Teraz dodajcie oczyszczone sercówki (7) oraz wodę (8) i wino (9).

Dodajcie również sos (10) w którym konserwowana była ciecierzyca oraz ziarna ciecierzycy (11). Dla smaku dodajcie rozmaryn, świeży lub mrożony (12). Całość gotujcie do momentu, kiedy sos stanie się esencjonalny i gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE