PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-11-22

Sernik cynamonowy

Sernik cynamonowy
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 min+pieczenie+chłodzenie
Ilość porcji Ilość porcji: tortownica 24 cm
 
Przeczytaj również: Warzywa i owoce morza w tempurze

Polecam Wam przepis na sernik cynamonowy, który zrobiłam z suszonymi śliwkami oraz powidłami. Mój przepis na ten sernik składa się z ciasta półkruchego zrobionego z mąki krupczatki, do którego dodałam szczyptę cynamonu. Z kolei masa na sernik, oprócz cynamonu, posiada również aromat waniliowy i leciutko rumowy. Rum dodałam do powideł śliwkowych, którymi udekorowałam sernik, wykonując na jego powierzchni “esy floresy”, które skutecznie przyciągają oko. Zamiast rumu możecie dodać inny trunek. Dobrze sprawdzi się wino, koniak czy brandy. Ilość alkoholu zależy tak naprawdę od gęstości powideł; chodzi o to, aby po podgrzaniu i wymieszaniu z alkoholem miały one płynną konsystencję.
Masa sernika wg tego przepisu rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam przepis i zapraszam na jego szczegóły oraz na FILM z realizacji tego przepisu.    

•Składniki•

 
składniki na spód
 
 
składniki na sernik
 
 

•Przygotowanie•

Spód na sernik: rozpuście masło i pozostawcie je do wystudzenia. Do miski dodajcie wszystkie wyszczególnione składniki i przygotowane masło. Ręcznie wyróbcie ciasto, do momentu połączenia się składników (1) (2) (3).

Jeśli ciasto będzie się zbyt bardzo kleić dodajcie odrobinę mąki. Gotowym ciastem wyklejcie dno tortownicy (4) (4) (6). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 170 stopni. Pieczenie góra- dół, bez termoobiegu. Spód na sernik musi się piec ok. 15 minut lub do suchego patyczka

Przygotowanie powideł: do garnuszka dodajcie powidła i wytypowany trunek (7). Całość podgrzewajcie i mieszajcie do momentu połączenia się składników. Powidła powinny być rzadkie/ lejące się. Przygotowanie masy na sernik cynamonowy: do zmielonego twarogu dodajcie cukier oraz śmietankę 30 % (8); całość rozpocznijcie powoli ubijać przy pomocy robota. Zbyt szybkie ubijanie spowoduje, że zostanie wtłoczone do masy serowej powietrze, a to spowoduje, że sernik podczas pieczenia urośnie a potem opadnie. Teraz kontynuując wolne ubijanie dodawajcie po kolei jajka (9).

Kiedy składniki się połączą dodajcie mąkę ziemniaczaną, cynamon i aromat waniliowy (10) (11). Całość wymieszajcie i spróbujcie masę na sernik. W razie czego dodajcie tego czy owego. Niech będzie tak, aby Wam smakowało. Na końcu dodajcie pokrojone suszone śliwki i ponownie wymieszajcie (łyżką) masę serową (12).

Tak przygotowaną masę serową wlejcie na upieczony spód. Może być on jeszcze gorący (13). Nie ma to znaczenia. Teraz na wierzch sernika wyłóżcie kilkanaście kleksów przygotowanych powideł (14). Przy pomocy na przykład wykałaczki wykonajcie "esy floresy" na całej powierzchni sernika cynamonowego (15). Pieczenie: sernik włóżcie do nagrzanego piekarnika 160 stopni, pieczenie góra- dół, bez termoobiegu. Sernik musi się piec przez 60 minut. Po tym czasie wierzch sernika powinien być ścięty. Gdyby tak nie było, kontynuujcie pieczenie przez kilka minut. Następnie wyłączcie piekarnik, uchylcie drzwiczki piekarnika i pozostawcie w nim sernik na następnych 60 minut. Wyjmijcie sernik z piekarnika. Kiedy będzie zimny włóżcie go do lodówki na całą noc. Gotowe. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE