PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-08-09

Sernik czekoladowy z wiśniami

Sernik czekoladowy z wiśniami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 18 cm
 
Przeczytaj również: Pierogi z dynią czyli ravioli di zucca

Oto mój przepis na sernik czekoladowy z wiśniami. Wspaniały. Jak sami się przekonacie sernik według tego przepisu to coś w rodzaju musu czekoladowego. Naprawdę palce lizać.
Baza sernika to ciasto półkruche mocno czekoladowe- składniki sypkie czyli mąkę i kakao dobrałam w proporcji 1: 1.
W czasie kiedy ciasto półkruche się piekło, wykonałam masę serową. Clou przepisu na masę serową stanowi śmietana kremówka i czekolada. To one nadają sernikowi jego niepowtarzalną konsystencję i kolor. Bardzo polubiłam patent na sernik ze śmietaną, czego akcent możecie zauważyć w moim przepisie na sernik z czerwoną porzeczką lub sernik z nutellą.
Składniki przepisu przygotowałam dla tortownicy o średnicy 18 cm. Dla tortownicy o średnicy 22 cm wszystkie składniki musicie przemnożyć przez 1,49. Dla tortownicy o średnicy 24 cm – składniki musicie przemnożyć przez 1.77, a na przykład dla tortownicy o średnicy 26 cm składniki musicie przemnożyć przez 2,08. Macie do dyspozycji inne formy, w tym kwadratowe?  Nie ma problemu. Zajrzyjcie do mojej instrukcji traktującej o przelicznikach form- dzięki niej wszytko co skomplikowane, stanie się dla Was proste i będziecie w stanie zrobić ten wspaniały sernik czekoladowy z wiśniami w każdej dostępnej Wam formie. Ilości składników można oczywiście zaokrąglać do pełnych jednostek. Zapraszam na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 
składniki na ciasto półkruche
 
 
składniki na masę serową
 
 
składniki na polewę czekoladową
 
 

•Przygotowanie•

Ciasto półkruche: wszystkie składniki sypkie oraz masło połączcie przy pomocy blendera. Następnie dodajcie jajko i ręcznie uformujcie kulę ciasta. Więcej informacji na temat ciasta półkruchego znjadziecie TUTAJ. Formę wysmarujcie masłem i oprószcie kakao. Na dnie formy ułóżcie przygotowane ciasto. Możecie je rozwałkować lub po prostu możecie formę wylepić ciastem. Formę z ciastem włóżcie do lodówki na czas potrzebny do rozgrzania piekarnika na 150 stopni. Pieczenie: ciasto półkruche musi się piec przez 15-20 minut czyli do suchego patyczka (1) (2). Przygotowanie masy na sernik: czekoladę połamcie na kostki i włóżcie kuchenki mikrofalowej na 2-3 minuty, czyli na czas potrzebny do jej rozpuszczenia. Jeśli nie macie mikrofali, czekoladę rozpuście w misce nad parą wodą. Rozpuszczoną czekoladę pozostawcie do wystudzenia. Do sera dodajcie śmietanę kremówkę (3). Całość ubijajcie do połączenia się składników.

Kontynuując ubijanie dodajcie cukier oraz mąkę ziemniaczaną (4).Teraz dodajcie do masy jajka (5). Kontynuujcie ubijanie do połączenia się składników. Do tak przygotowanej masy dodajcie schłodzoną i rozpuszczoną czekoladę (6).

Masę wymieszajcie łyżką (7). Dodajcie kakao i znów całość wymieszajcie łyżką (8) (9).

Z piekarnika wyjmijcie ciasto półkruche i wlejcie na nie przygotowaną masę serową (10). Na wierzch dodajcie wydrążone wiśnie (11) (12). Ja użyłam wiśnie mrożone, które wcześniej rozmroziłam. Pieczenie: sernik musi się piec przez 60 minut, w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie uchylcie drzwi piekarnika i pozostawcie sernik w piekarniku na 60 minut. Następnie sernik wyjmijcie z formy, poczekajcie aż sernik całkowicie wystygnie, aby następnie włożyć sernik do lodówki na całą noc. Jeśli fantazja Wam podpowiada, gotowy sernik udekorujcie polewą czekoladową. Jej wykonanie jest bardzo proste- po prostu do garnuszka dodajcie śmietanę oraz czekoladę i całość rozpuście i zredukujcie do gęstej konsystencji.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE