PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-07-14

Sernik z Nutella

Sernik z Nutella
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 24 cm
 
Przeczytaj również: Uszka z grzybami

Oto prawdziwy rarytas- rozkoszny sernik z nutellą. Deser składa się z 4 warstw: ciasto półkruche, masa serowa, masa serowa z nutellą oraz polewa czekoladowa z nutellą. Gotowe ciasto jest wilgotne mięciutkie, po prostu rozpływa się w ustach. Zdecydowanie takim ciastem można pochwalić się przed znajomymi lub rodziną. Polecam ten deser również na święta i uroczystości okolicznościowe.
Sernik nie jest trudny. Z moimi instrukcjami każdemu się uda i to już za pierwszym razem.
Pamiętajcie, że deser możecie wykonać w takiej ilości jaka jest Wam potrzebna lub po prostu w takiej formie jaką posiadacie. Jeśli potrzebujcie większej lub mniejszej ilości sernika wystarczy wykonać kilka prostych obliczeń. Zerknijcie do przelicznika form, zastosujcie w życiu zapisane tam proste formuły. One naprawdę ułatwiają życie. Czas przygotowania oceniam na około 30- 40 minut. Nie wliczyłam do niego czasu pieczenia oraz studzenia i chłodzenia.
Zapraszam na szczegóły przepisu. Pycha laugh

•Składniki•

 
składniki na ciasto półkruche
 
 
składnik na masę serową
 
 
skladniki na polewę
 
 

•Przygotowanie•

Z podanych składników zróbcie ciasto półkruche. Ja ułatwiam sobie życie używjąc blender (1). Zerknijcie do poradnika jak zrobić ciasto półkruche. Gotowe ciasto rozwałkujcie i wyłóżcie nim wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę (2). Ciasto włóżcie do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piecznie: ciasto włóżcie do piekarnika nagrzanego na 150 stopni i pieczcie je przez około 10-15 minut lub do momentu kiedy ciasto się ładnie zrumieni i nie będzie surowe. W tym czasie przygotujcie masę serową. Do sera dodajcie śmietanę (3).

Ucierajcie ser ze śmietaną dodając stopniowo cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (4). Następnie kontynuując ubijanie dodawajcie stopniowo jajka (5). Teraz około 1/3 masy serowej przełóżcie do osobnego naczynia i dodajcie do niej nutellę (6).

Dla rozrzedzenia masy dodajcie pozostałą ilość śmietany (7). Ubijcie masę do połączenia się składników (8). Na podpieczone ciasto najpierw wylejcie masę serową bez nutelli (9),

a następnie dodajcie masę serową z nutellą (10). Pieczenie sernika: Sernik włóżcie do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Sernik musi się piec przez 50 minut. Po tym czasie uchylcie drzwiczki piekarnika i pozostawcie w nim sernik jeszcze przez 1 godzinę. Następnie sernik wyjmijcie z piekarnika, wyjmijcie z formy i pozostawcie do wystudzenia, a następnie do schłodzenia włóżcie go na całą noc do lodówki. Przygotowanie polewy: śmietanę zagotujcie, a następnie dodajcie ją do nutelli. Całość wymieszjcie do połączenia się składników (11). Tak przygotowaną czekoladą polejcie powierzchnię sernika i ponownie sernik umieśćcie w lodówce na 2-3, aby masa się utwardziła (12). Sernik z nutella jest gotowy i wreszcie można się nim cieszyć.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE