PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-09-17

Sernik z figami

Sernik z figami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 18 cm
 
Przeczytaj również: Tagliata wołowa z rukolą

Skoro ogłosiłam w mediach, że zapomniałam dodać do masy serowej jaj, mogę tylko potwierdzić, że jest to prawda, że mój sernik z figami, który widzicie na zdjęciu takowych nie zawiera. Napiszę również, że gdybym nie dodała fig i czekolady to byłby prawdziwy dramat, a ponieważ je dodałam, to zdarzenie z jajeczkami w ogóle nie ma znaczenia. Sernik wyszedł i mogę się uzyskanym rezultatem również pochwalić w internetach. 
Sernik zrobiłam na bazie ciasta półkruchego. Masę serową podzieliłam; do jednej części dodałam rozpuszczoną deserową czekoladę, z kolei do pozostałej, czyli jasnej masy serowej, dodałam pokrojone figi. 
Wspaniałe składniki zawsze gwarantują efekt WOW, taki jest również ten sernik z figami.
Przepis na sernik przygotowałam dla tortownicy o średnicy 18 cm. Jeśli chcecie dostosować ilość deseru do swoich potrzeb, koniecznie zajrzyjcie do mojej instrukcji traktującej o przelicznikach form. Zapraszam na szczegóły przepisu. Publikuję go w wersji z jajami laugh

•Składniki•

 
składniki na ciasto półkruche
 
 
składniki na masę serową
 
 

•Przygotowanie•

Pracę musicie rozpocząć od wykonania ciasta półkruchego. Jeśli użyjecie mojej metody, czyli użyjecie blendera, ciasto wykonacie w przysłowiowe 5 sekund. Więcej informacji na temat ciasta półkruchego znajdziecie TUTAJ. Gotowym ciastem wyklejcie tortownicę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Włóżcie formę do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika (1). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 150 stopni. Ciasto musi się podpiekać przez 15-20 minut. W tym czasie przygotujcie masę serową. Na początku rozpuście w kuchence mikrofalowej lub nad parą wodą kostki deserowej czekolady. Teraz do sera dodajcie śmietanę i całość ubijcie do połączenia się składników (2). Następnie kontynuując ubijanie dodawajcie cukier (3)   

oraz jajka (4). Podzielcie masę. Do 1/3 ilości masy serowej dodajcie rozpuszczoną czekoladę (5). Całość wymieszajcie do połączenia się składników (6).

Do reszty masy dodajcie obrane ze skórki i pokrojone na kawałki figi (7). Masę z figami wymieszajcie łyżką. Z piekarnika wyjmijcie podpieczone ciasto półkruche. Teraz dodajcie na nie jasną masę z figami, a następnie masę czekoladową (8) (9). Pieczenie sernika: sernik musi się piec w temperaturze 150 stopni przez 60 minut. Po tym czasie pozostawcie sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 1 godzinę. Następnie sernik wyjmijcie z tortownicy i pozostawicie do wystudzenia. Sernik na tym etapie już nadaje się do konsumpcji, ale najlepszy jest po kilku godzinach stabilizacji spędzonych w lodówce. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE