PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Śledzie w oleju z cebulką i cytryną

Śledzie w oleju z cebulką i cytryną
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 12 h
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Zupa jarzynowa z boczkiem

Bardzo lubię przepis na śledzie w oleju z cebulką i kawałkami cytryny. Co roku przygotowuję ten przepis na święta Bożego Narodzenia. Przygotowanie przepisu na śledzie w oleju nie jest w ogóle pracochłonne, całość ogranicza się do pokrojenia trzech zasadniczych składników, czyli śledzi, cebuli oraz cytryny, dodania przypraw i zalania słoika olejem. Po przegryzieniu się składników w lodówce ( 12 h), śledzie są gotowe. Najlepiej ilość składników dobrać na tzw. przysłowiowe oko, w zależności od potrzeb. Ja do śledzi dodaję surową cebulę, jednak jeśli wolicie cebulę bardziej delikatną, to można po pokrojeniu przelać ją gorącą wodą lub posypać cebulę solą i po jakimś czasie odcisnąć sok. Śledzie wykonane według tego przepisu wychodzą wybornie. Uwielbiam ukroić kromkę chleba, położyć na niej kilka kawałków śledzia i dodać trochę cebulki. To jest  naprawdę pyszne. Serdecznie polecam mój przepis na śledzie.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie ją na drobną kostkę (1). Cytrynę obierzcie ze skórki wraz z albedo ( biała skórka) i pokrójcie ją najpierw w plastry a potem każdy plaster na ćwiartki (2) (3).

Filety śledzia musicie przez 2 godziny moczyć w zimnej wodzie, co jakiś czas ją wymieniając. Następnie dokładnie odciśnijcie wodę z filetów śledz, osuszcie je również papierowym ręcznikiem i pokrójcie na 2 cm kawałki (4). Wypełnianie słoika: najpierw dodajcie łyżkę cebuli (5) oraz kilka sztuk pokrojonych śledzi (6).

Następnie dodajcie 2-3 kawałki cytryny (7), kilka kulek pieprzu (8) oraz ziela angielskiego (9).

Na koniec cyklu włóżcie do słoika 1-2 listki laurowe (10). Cykl rozpocznijcie od początku (11), aż do wypełnienia słoika lub wyczerpania składników. Całość zalejcie olejem, tak aby wszystkie składniki były przykryte (12). Czasem w słoiczku tworzą się bańki powietrza, wtedy najlepiej wstrząsnąć słoikiem i uzupełnić olej. Słoik zamknijcie i wstawcie do lodówki, aby smaki się przegryzły. Po 12 godzinach śledzie w oleju są gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE