PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-07-24

Śledzie w zalewie octowej ze smażoną cebulą

Śledzie w zalewie octowej ze smażoną cebulą
Trudność wykonania Poziom trudności:
Czas wykonania Czas przygotowania:
Ilość porcji Ilość porcji:
 
Przeczytaj również: Dorada w papilotach

Kiedy rzucili świeże tuszki śledzi do rybnego to zapragnęłam przerobić je na śledzie smażone w zalewie octowej. Pracy nie jest dużo, a perspektywa konsumpcji bułki z masłem i ostrym śledzikiem stała się bardzo kusząca. Na początku śledzie należy oczyścić. Ja nie mam z tym żadnego problemu- odkryłam, że kiedy zakładam rękawiczki, to budzi się we mnie instynkt chirurga i mogę na rybach przeprowadzać wszystkie, nawet skomplikowane operacje. Smażenie śledzi to łatwizna, zrobienie marynaty to jeszcze większa łatwizna, dlatego nie ma co się zastanawiać, tylko należy wziąć się do pracy. Przygotowanie potrawy zajęło mi około pół godziny, należy doliczyć czas na wystudzenie marynaty oraz czas marynowania, czyli całą noc. Moc marynaty jest kwestią indywidualnych upodobań. Ja wykonałam marynatę na bazie octu winnego w proporcji woda ocet 3:1 ( +/-). Z kolei ilość marynaty uzależniona jest od ilości ryb. W każdej chwili, jeśli  marynaty zabraknie, można ją szybko dorobić. Serdecznie polecam smażonego śledzika w occie z cebulką i zapraszam na przepis.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie marynaty: cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie ją na plasterki (1). Na patelni rozgrzejcie kilka łyżek oleju i przesmażcie cebulę do momentu kiedy stanie się złota i szklista (2). Do garnka dodajcie wodę (3)

oraz ocet (4). Dodajcie cukier (5) oraz sól (6).

Dodajcie również przyprawy w postaci liści laurowych, ziela angielskiego i ziaren pieprzu (7). Całość zagotujcie, dodajcie cebulę (8) i pozostawcie do wystudzenie. Nie zaszkodzi spróbować marynatę i ewentualnie ją doprawić.
Czyszczenie śledzi: jeśli zakupicie tuszki śledzi jedyne co musicie zrobić to usunąć kręgosłup (9),

odkroić górną płetwę (10) i dokładnie tuszki wypłukać w zimniej wodzie. Następnie na patelni rozgrzejcie tłuszcz (11), każdą tuszkę obtoczcie w pszennej mące- nadmiar mąki usuńcie (12)

i usmażcie śledzie (13) (14). Usmażone śledzie przełóżcie do półmiska, dodajcie wystudzoną marynatę i gotowe danie umieśćcie w lodówce do przegryzienia się smaków (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE