PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Smażone krewetki tygrysie z nutą rozmarynu

Smażone krewetki tygrysie z nutą  rozmarynu
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Focaccia z patelni

Polecam przepis na krewetki tygrysie wymagający mało pracy i maksymalną satysfakcję. Coraz częściej można nabyć mrożone surowe krewetki, które charakteryzują się bardzo dobrą jakością mięsa- morskie kurczaki- tak je nazywam. Danie z takich krewetek nie wymaga użycia wielu składników, wręcz przeciwnie, czym mniej tym lepiej, chodzi przecieżo to aby na talerzu to krewetki wybrzmiały swoim smakiem. Według tego przepisu krewetki tygrysie będą bardzo krótko smażone w oliwie, a następnie duszone na patelni z dodatkiem białego wina. Szczególny aromat, danie zyska dzięki gałązkom rozmarynu. Sos po zredukowaniu będzie pysznym kąskiem zgarnianym z talerza przy pomocy białego świeżego pieczywa. Na zakończenie gotowania proponuję dodać gruboziarnistą sól. Sól oczywiście dosmaczy danie, ale również udekoruje przystawkę swoim blaskiem. Zapraszam na przepis. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Jeśli używacie krewetki mrożone, poczekajcie, aż całkowicie się rozmrożą. Następnie krewetki musicie oczyścić w sensie odciąć wszystkie odnóża i czułki, tak jak przedstawiono to na załączonych wizualizacjach (1) (2). Na koniec tych czynności, krewetki umyjcie pod bieżącą wodą (3).

Jeśli używacie rozmaryn mrożony, pamiętajcie, że ma on mocniejszy aromat aniżeli świeży rozmaryn, dlatego należy używać go odpowiednio mniej (4). Na patelni rozgrzejcie oliwę (5) i dodajcie gałązki rozmarynu. Poczekajcie chwileczkę, aby rozmaryn zaaromatyzował tłuszcz (6).

Następnie dodajcie oczyszczone krewetki (7) (8) oraz białe wino (9).

Duście krewetki przez 3-4 minuty pod przykryciem (10), w międzyczasie obracając krewetki na drugą stronę (11). Na koniec zredukujcie sos i dodajcie sól gruboziarnistą (12). Krewetki musicie podawać natychmiast wraz z aromatycznym sosem i białym pieczywem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE