PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-05-02

Smażone pieczarki

Smażone pieczarki na cebulce
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Zupa z kalmarów z groszkiem

Przepisem na smażone pieczarki pewne nikogo nie zaskoczę. Smażone pieczarki to obowiązkowa pozycja na stole, co więcej można je konsumować zarówno na ciepło jak i na zimno, co powoduje, że pieczarki z patelni sprawdzają się zarówno w menu imprezowym jak i obiadowym obok klasycznego kotleta schabowego i ziemniaków. Wykonanie tej przystawki nie jest trudne. Ja po oczyszczeniu pieczarek i pokrojeniu ich na mniejsze kawałki, grzyby chwilę gotuję. Powstały podczas gotowania wywar dodaję do zupy pieczarkowej. Można również pieczarki bezpośrednio smażyć na patelni na mocnym ogniu, tak aby wypływająca z pieczarek woda jak najszybciej wyparowywała. Pieczarki usmażyłam na oleju z cebulką. Użyłam sprawdzone przyprawy, czyli majeranek, które grzyby kochają, dodałam również odrobinę ostrej przyprawy paprykowej, bo lubię kiedy przystawka jest wyrazista w smaku, czarny mielony pieprz, który nada grzybom fantastycznego aromatu. Na sam koniec dodałam natkę zielonej pietruszki. Uwielbiam. Zapraszam na przepis.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować przystawkę na początku należy pieczarki obrać. Jeśli jednak pieczarki mają ładną, białą i świeżą skórkę można ten etap pominąć (1) (2). Następnie pokrójcie pieczarki na mniejsze kawałki (3).

Tak przygotowane pieczarki umieśćcie w garnku (4) i dodajcie wodę (5). Garnek przykryjcie pokrywką i gotujcie pieczarki przez 10-15 minut (6).

Następnie pokrójcie w kostkę cebulę (7). Na patelnię dodajcie tłuszcz (8) (9) oraz sól. Dzięki temu tłuszcz będzie mniej pryskał oraz grzyby będą od razu doprawione solą.

Teraz na patelnię dodajcie cebulę (10) oraz grzyby (11). Do smaku dodajcie pieprz (12)

paprykę (13) jeśli lubicie oraz majeranek (14). Całość smażcie przez około 10 minut. Kiedy grzyby będą już usmażone i doprawione tak jak lubicie dodajcie natkę zielonej pietruszki, świeżej lub mrożonej (15). Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE