PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Smażone ziemniaki na szybko

Smażone ziemniaki na szybko
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Oponki serowe

Dziś kolejny przepis na boskie ziemniaki. Tym razem są to ziemniaki smażone na szybko. Przepis nie wykorzystuje ziemniaków z wczorajszego obiadu, jednym z powodów jest to, że nigdy nie zostaje ich u mnie ani gram. Koniecznym okazało się znaleźć sposób na ziemniaki w wersji na szybko, czyli usmażenie ich bezpośrednio po ugotowaniu, w praktyce jeszcze gorących. Smażąc gorące ziemniaki należy mieć na uwadze, że ich ilość na patelni jest ograniczona. Jeśli dodacie zbyt dużo ziemniaków rezultatem smażenia będzie ziemniaczana miazga. Cały proces nie trwa dłużej niż 10 minut, dlatego w razie konieczności lepiej smażyć większą ilość ziemniaków w 2 turach lub na dwóch patelniach. W kwestii przypraw panuje całkowita dowolność. Zawsze jednak polecam zioła typu rozmaryn, tymianek czy majeranek. Polecamy również sól morską lub kamienną. Minerały występujące w tych solach robią naprawdę różnicę w smaku w porównaniu z solą warzoną. Ziemniaki wg tego przepisu są pyszne zarówno na ciepło oraz na zimno.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Ziemniaki obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę (1) i ugotujcie do miękkości (2). Na patelnię dodajcie tłuszcz i poczekajcie, aż zrobi się gorący (3).

Teraz dodajcie sól morską lub kamienną oraz ugotowane ziemniaki (4) (5). Ziemniaki musicie smażyć na mocnym ogniu, co jakiś czas je mieszając (6).

Kiedy ziemniaki zrobią się złote i chrupiące dodajcie przyprawy. Jeśli przyprawy dodacie wcześniej, wówczas się przypalą. Proponuję dodać słodką paprykę w proszku (7), czarny mielony (8) pieprz oraz igiełki rozmarynu (9). 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh


 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE