PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-04-21

Smażony łosoś z ziemniakami i sałatą

Smażony łosoś z ziemniakami i sałatą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Ciastka Wielkanocne

Proponuję Wam przepis na smażonego łososia podanego z gotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz z sałatką podkręconą winegretem z dodatkiem kwaśnej śmietany. Smaczny obiad lub kolację składający się z tych składników będziecie mieć gotowy w około 20 minut. Do przygotowania dania wystarczy ugotować do miękkości ziemniaki i oprószyć je poszatkowanym koperkiem, wypłukać mix sałaty, dodać prosty dressing oraz usmażyć łososia. 
Opowiem Wam jak przygotowuję łososia. Jeśli przygotowuję filety łososia ze skórą to w pierwszym rzędzie zeskrobuję ze skóry łuski. Oszalałabym gdyby łuski “latały” mi po patelni. Jako aromaty używam proste i naturalne składniki. W tym przypadku był to czosnek i tymianek. Ryba musi być soczysta. Łososia trudno jest spierniczyć, ale można go też podkręcić. Podczas smażenia dodaję kapinę białego wina, w ostateczności można dodać również wodę. Polecam tę metodę szczególnie, jeśli smażycie wysokie filety łososia. Dzięki dostarczanym płynom, ryba w środku ładnie dojdzie i nie będzie przypalona na powierzchni. Śmietanę do sałaty możecie dodać od razu po dodaniu winegretu lub dodać w postaci kleksów bezpośrednio przed podaniem. Osobiście, ale tylko ze względów estetycznych, wolę tę drugą metodę. przepis jest intuicyjny. Proporcję składników musicie dobierac według waszego gustu. Polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ziemniaki
 
 
składniki na sałatę
 
 
składniki na łososia
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od obrania ziemniaków i ich ugotowania. W tym czasie przygotujcie sałatę. Do wypłukanej i odwirowanej z wody ssałaty dodajcie dresing (1). Wystarczy do oleju lub oliwy dodać ocet, sól, pieprz i całość wymieszać energicznie łyżeczką, aby powstała emulsja. Dressing dodajcie do sałaty bezpośrednio przed podaniem. W przeciwnym wypadku liście sałaty szybko stracą świeżość. Teraz możecie dodać również śmietanę lub dodać ją bezpośrednio na talerzu. Smażenie łososia: na patelnię dodajcie tłuszcz, czosnek oraz sól (2) (3). Osolenie tłuszczu na patelni to bardzo dobry patent. Smaki się przekonacie. 

Teraz dodajcie oczyszczone i osuszone filety łososia (4). Do smaku dodajcie pieprz i tymianek świeży lub mrożony (5) (6). Nie polecam suszonego. Smażcie łososia z każdej strony.

Dodajcie kapinkę wina lub wody i cały czas miejcie łososia na oku (7) (8). Jeśli zdejmiecie z łososia skórę, która nota bene odchodzi teraz bez problemu, będziecie mogli również pokryć apetycznym sosikiem również i tę zapomnianą powierzchnię łososia (9). Usmażonego łososia podawajcie z ziemniakami z koperkiem oraz dobrze doprawioną sałatą. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Zamiast śmietany możecie użyć jogurtu.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE