PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-10-02

Sos rybny

sos rybny
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1,5h
Ilość porcji Ilość porcji: 900 ml
 
Przeczytaj również: Jabłecznik z kruszonką

Opowiem Wam o sosie rybnym. Mój sos rybny to taki rybny bigos, co oznacza że wykorzystuję najróżniejsze gatunki ryb. Jako że, w naszym menu ryb jest dość sporo, zdarza się, że pozostają  niewykorzystane surowe kawałki, które bez znaczenia na ich wielkość ( mogą to być również skrawki) zamrażam, a kiedy już się ich trochę nazbiera, wtedy gotujemy sos rybny. Jeśli w zamrażalniku znajdują się również resztki mrożonych owoców morza, nie wahamy się ich użyć. Czym większa różnorodność tym sos jest lepszy. Sos rybny, podobnie jak bigos gotujemy od razu w większej ilości na tzw. „ zaś” Gotowy sos dzielimy na porcje, zamrażamy i używamy jako sos do makaronu- wtedy kiedy przyjdzie nam na niego ochota lub po prostu kiedy brak jest czasu na gotowanie.
Do przygotowania sosu używamy pomidorów z konserwowanych. Do gustu przypadła nam nuta tymianku w sosie. Jednak możecie wypróbować inne aromaty, może to być zwyczajny liść laurowy, z pewnością znajdą się również amatorzy nuty rozmarynu. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu na sos rybny. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby wykonać sos rybny wszystkie kawałki ryb pokrójcie w kostkę (1) (2). Usuńcie ewentualne ości. Owoce morza, jeśli używacie, również pokrójcie na mniejsze kawałki (3).   

Na patelnię dodajcie oliwę (4) oraz obrany z łupin czosnek (5). Kiedy oliwa będzie już ciepła dodajcie przygotowane wcześniej ryby (6).

Całość przesmażcie przez kilka chwil (7), następnie dodajcie wino (8) i duście w nim ryby przez 2 minuty (9).

Teraz pomidory zmiksujcie w benderze i dodajcie je do ryb (10). Dodajcie również wodę. Całość przykryjcie i wolno gotujcie (11). W międzyczasie dodajcie pieprz do smaku (12)

oraz sól i tymianek (13) (14). Kiedy zawartość patelni zacznie gęstnieć, owoce morza będą miękkie, zredukujcie sos tak, aby stał się gęsty i błyszczący (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE