PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-06-27

Spaghetti po sycylijsku z bakłażanem

Spaghetti po sycylijsku z bakłażanem
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Vitello Tonnato- kuchnia włoska

Zapraszam Was na przepis z bardzo dalekiego południa Europy czyli aż z Sycylii. To, jak na Sycylii łączy się składniki i aromaty oraz to że wychodzi im to nader przepysznie jest faktem niezaprzeczalnym. Do przygotowania sosu do spaghetti będzie potrzebny min. bakłażan, żółta papryka, anchois, bazylia, pomidory bez skórki i czarne oliwki. Gotowy sos będzie gęsty, błyszczący i aromatyczny, powstanie coś co można określić jako „warzywne ragu”. Na koniec wystarczy dodać ugotowany makaron i postawić kropkę nad przysłowiowym „i” czyli oprószyć gotowe danie startym serem pecorino. Zamiast pecorino można użyć również parmezanu. Polecam ten sos do makaronu. Sos jest absolutnie fantastyczny i choć jego przygotowanie wymaga poświęcenia trochę czasu, to zapewniam, że nie będzie to czas stracony. Ten kto spróbuje, zapewne już się z przepisem nie rozstanie. Zapraszam na szczegóły przepisu.     

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie sosu proponuję rozpocząć od przygotowania bakłażana. Bakłażana pokrójcie na około 1 cm plastry (1), każdy plaster bakłażana posypcie z obu stron solą i pozostawcie na durszlaku na pół godziny (2). Dzięki soli bakłażan puści sok i dlatego w czasie smażenia na patelni nie wchłonie już dużo tłuszczu. Po wyznaczonym czasie plastry bakłażana umycie pod bieżącą zimną wodą i osuszcie je papierowym ręcznikiem (3).

Przygotowane plastry bakłażana pokrójcie w kostkę (4). Z papryki usuńcie naziona i pokrójcie ją w paseczki (5). Anchois pokrójcie na małe kawałeczki (6).  

Kapary wyjmijcie z zalewy i je poszatkujcie (7). To samo zróbcie z oliwkami oraz listkami bazylii (8) (9).

Teraz na patelnię dodajcie oliwę oraz obrane z łupin ząbki czosnku (10). Po chwili dodajcie pokrojonego bakłażana (11), przesmażcie go na oliwie przez kilka chwil, a następnie dodajcie pomidory (12).

Całość wolno duście pod przykryciem przez około 10 minut (13). Po tym czasie dodajcie przygotowane filety anchois (14), kapary i bazylię (15)

oraz oliwki (16) i paseczki papryki (17). Ponownie przykryjcie sos pokrywką i gotujcie sos do momentu kiedy papryka stanie się miękka. Zajmie Wam to około 5 minut. Gotowy sos powinien być gęsty i błyszczący od oliwy, zatem w razie potrzeby odparujcie płyny. Na końcu do smaku dodajcie pieprz oraz sól (18). Następnie do gotowego sosu dodajcie ugotowane spaghetti.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE