PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Spaghetti z klopsikami w pomidorowym sosie

Spaghetti z klopsikami w pomidorowym sosie
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: 65 sztuk pulpetów
 
Przeczytaj również: Zapiekany dorsz z ziemniakami

Zapraszam na przepis na spaghetti podawane z klopsikami w sosie pomidorowym. Polecam danie wszystkim miłośnikom spaghetti, kuchni włoskiej ale również wszystkim mamom, które szukają dobrego przepisu na spaghetti dla swoich dzieci. Do przygotowania klopsików, potrzebne są mielone mięso, jajko, sól, pieprz, pietruszka. Proponuje również dodać starty ser parmezan. Z kolei do przygotowania sosu, potrzebne będą przede wszystkim warzywa, które utworzą bazę sosu i dodadzą mu aromatu. Jeśli danie przygotowywane jest dla małych dzieci polecam dodać do sosu trochę słodkiej śmietanki, wówczas sos będzie bardziej delikatny w smaku i bardziej będzie odpowiadał gustom milusińskim. Polecam podawać klopsiki ze spaghetti, choć każdy inny rodzaj makaronu również się sprawdzi. Polecam.

•Składniki•

 
składniki na pulpety
 
 
składniki na sos
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie dania musicie rozpocząć od wykonania klopsików. W tym celu do mielonego mięsa dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę (1). Dodajcie także posiekaną natkę pietruszki (2). Możecie użyć pietruszkę świeżą lub mrożoną. Dodatkowo dodajcie starty ser Parmezan lub Grana Padano (3).

Do smaku dodajcie sól oraz mielony pieprz (4). W celu połączenia się wszystkich składników wbijcie jajko (5). Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie, aby się z sobą połączyły. Następnie uformujcie z mięsa klopsiki wielkości orzecha włoskiego (6).

Mnie wyszło 65 sztuk klopsików (7). Na patelni rozgrzejcie tłuszcz do smażenia (8) i usmażcie wszystkie klopsiki (9).

Usmażone klopsiki usuńcie z patelni (10) (11). Przygotowanie sosu. Na czystej patelni średnio rozgrzejcie oliwę (12).

 

Dodajcie wszystkie warzywa pokrojone w kosteczkę i przesmażcie je przez kilka minut, do momentu, kiedy staną się miękkie (13). Następnie dodajcie pomidory z puszki (14) oraz sól i pieprz do smaku (15). Poczekajcie, aż sos się zagotuje i lekko zredukuje.

 

Teraz dodajcie przygotowane wcześniej klopsiki oraz ¾ szklanki wody (16). Całość przykryjcie (17) i wolno gotujcie przez około 1 godzinę, do momentu kiedy sos będzie gęsty i błyszczący (18). Ugotujcie spaghetti według instrukcji podanej na opakowaniu i połączcie je z klopsikami w sosie pomidorowym.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Nadwyżkę sosu najlepiej podzielić na porcje, zamrozić i użyć kiedy Wam znów przyjdzie ochota na spaghetti z klopsikami w pomidorowym sosie.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE