PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-07-26

Stek z grilla w postaci tagliaty

Stek z grilla w postaci tagliaty
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Chleb pszenny razowy 100 procent hydracji

Dobry kawałek mięsa to podstawa grillowanych steków. Różnie z tym bywa i dlatego tym razem zachowałam paragon zakupu, gdyż obiecałam sobie, że zrobię reklamację jeśli zostawię w mięsie zęby. Odrębną kwestią jest to czy sprzedawca przyjąłby moją reklamację. Na szczęście nie nie musiałam się o tym przekonywać, antrykot był niezły, oby tak było za każdym razem.
Steków nigdy nie marynuję, ponieważ dobry kawałek mięsa sam się wybroni bez jakiejkolwiek marynaty. Tym razem jednak zamarynowałam mięso, ponieważ przygotowywałam je z myślą o grillowaniu mięsa na grillu węglowym i nowy aromat był mile widziany. Do marynaty, w ciemno, dodałam kapinkę octu winnego, na okoliczność jeśli należałoby mięsu pomóc troszeczkę skruszeć....
Pogoda nie dopisała i byłam zmuszona mięso ugrillować na swojej niezniszczalnej patelni żeliwnej do grillowania. To rozwiązanie, ma oczywiście wiele zalet-  danie przygotowuje się szybciej, oczywiście bez straty w smaku oraz unika się całego bałaganu związanego ogródkowym grillowaniem. Antrykot po ugrillowaniu pokroiłam w plastry czyli mój kawałek mięsa przyjął postać popularnej tagliaty.

•Składniki•

 
Składniki na stek
 
 
Składniki na przystawkę
 
 

•Przygotowanie•

Marynowanie mięsa: antrykot włóżcie do woreczka spożywczego, dodajcie wodę (1), ocet oraz sos sojowy (2). Użyłam ciemny sos sojowy. Do marynaty dodajcie również zioła, świeże lub mrożone (3).

Cebulę pokrójcie w piórka i włóżcie ją również do marynaty (4). Zamknijcie woreczek i włóżcie mięso do lodówki na 5-6 godzin lub dużej (5). Po tym czasie mięso wyjmijcie z marynaty i przed grillowaniem osuszcie je przy pomocy papierowego ręcznika (6)

Grillowanie mięsa: rozgrzejcie dobrze patelnię do grilla i przed położeniem mięsa oprószcie ją solą morską gruboziarnistą. Połóżcie antrykot na patelnię, z boku mięsa umieśćcie cebulę oraz zioła z marynaty (7). Wymażcie mięso tak jak lubicie, pamiętajcie jednak, aby mięsa podczas smażenie nie dociskać, ani nie próbować na siłę oderwać od patelni. Mięso obróćcie na drugą stronę wtedy kiedy samo odejdzie od patelni. W międzyczasie dodajcie pieprz (8) (9).   

Przed krojeniem poczekajcie 2 minuty, aby mięso się ustabilizowało, po czym pokrójcie mięso na plasterki i ułóżcie je na talerzu (10). Do grillowanego mięsa proponuję smażone ziemniaki z tymiankiem (11). W dziale porad napisałam jak je przygotować. Do całości dodajcie cebulę oraz zioła, które grillowały się wraz z mięsem (12)

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli macie ochotę na aromatyczne ziemniaki ze skórką proponuję następujący sposób. Ziemniaki dobrze umyjcie, w razie potrzeby również wyszorujcie i pokrójcie na ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości zimniaków. Na teflonowej patelni rozgrzejcie olej i dodajcie sól gruboziarnistą w ilości do smaku- w razie potrzeby zawsze możecie dosmaczyć danie. Do gorącej oliwy dodajcie przygotowane ziemniaki i przykryjcie patelnie przykrywką. W ten sposób duście/ smażcie ziemniaki do miękkości, co jakiś czas je mieszając. W połowie czasu dodajcie tymianek, świeży lub mrożony oraz mielony pieprz do smaku. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, zdejmijcie pokrywkę i kontynuujcie smażenie do momentu kiedy skórka stanie się lekko brązowa.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE