PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-12-07

Strucla makowa

Strucla makowa
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: 1-2 sztuki
 
Przeczytaj również: Zupa krem z brokułów

Zapraszam do wspólnego pieczenia strucli makowej. Ciasto na struclę wykonałam w ten sam sposób w jaki robię drożdżówki. Zatem strucla jest mięciutka i rozpływająca się w ustach. Przepis na struclę nie jest trudny. Jedyne co, to musicie uzbroić się w lekką cierpliwość, ponieważ ciasto drożdżowe zawsze potrzebuje trochę czasu.
Do przygotowania strucli możecie użyć domową masę makową lub gotową masę makową, którą bez problemu nabędziecie w sklepach. Z podanych w przepisie ilości składników wyjdzie Wam 1 duża strucla lub 2 mniejsze. Na poszczególnych wizualizacjach widzicie drugie rozwiązanie. 
Strucla zazwyczaj pęka. Ponoć dobrze jest naciąć struclę na górze. Mnie pęknięcie nie przeszkadza. Kiedy traktujemy o cudownych składnikach, to smak się zawsze wybroni bez względu na pęknięcie. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Super Wypiek Basia. Serdecznie polecam, zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FiLM z jego realizacji. 

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na lukier
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie zaczynu: do drożdży dodajcie cukier, letnie mleko i taką ilość przesianej mąki, aby zaczyn miał konsystencję gęstej papki. Pozostawicie zaczyn do wyrośnięcia na około 30 minut (1) (2)Przygotowanie ciasta: do pozostałej ilości mąki dodajcie zaczyn, rozpuszczone i schłodzone masło, jajka oraz szczyptę soli. Wyróbcie ciasto do połączenia się składników (3). Pozostawcie ciasto do wyrośnięcia ( podwojenia jego ilości) na około 2-3 godziny.

Ciasto po wyrośnięciu (4). Ciasto przełóżcie na blat oprószony mąką i podzielcie go na 2 części, jeśli robicie 2 strucle (5). Ciasto rozwałkujcie na prostokąt o długości dłuższego boku nie przekraczającej szerokości formy do pieczenia (6).

Na cieście rozsmarujcie masę makową (7). Pozostawcie wolne marginesy (8). Zrolujcie struclę, końce strucli podwińcie pod spód, struclę przełóżcie na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia (9). Pozostawcie teraz struclę na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.

Przed pieczeniem struclę posmarujcie rozmąconym jajkiem (10). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 160 stopni. Strucla musi się piec przez około 30 minut lub do momentu kiedy ładnie się zarumieni. Upieczoną struclę pozostawcie na kratce do wystudzenia. Z podanych w przepisie składników przygotujcie lukier. Procedura jest niezmiernie prosta wystarczy do cukru pudru dodać tyle płynu, aby masa lukrowa przybrała pożądaną konsystencję. Gotowym lukrem posmarujcie struclę makową (11). Na wierzch dodajcie kandyzowaną skórkę pomarańczową (12).

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Bardzo pomocnym przy wyrobieniu ciasta jest robot planetarny z zamontowanym hakiem.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE