PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Strudel z jabłkami Apfelstrudel

Strudel z jabłkami Apfelstrudel
Trudność wykonania Poziom trudności: trudne
Czas wykonania Czas przygotowania: 120 min
Ilość porcji Ilość porcji: 1 sztuka
 
Przeczytaj również: Zapiekany bakłażan z tartą bułką i czosnkiem

Przepis na Strudel z jabłkami Apfelstrudel jest specjalnością austriackiej kuchni, z kolei zawodowi austriaccy cukiernicy na organizowanych pokazach tak sprawnie manipulują cienkim jak papier ciastem, że w każdym Kowalskim umacnia się przekonanie, że należy ukończyć 3 fakultety, aby takie ciasto wykonać. Nic bardziej mylnego. Zasadziwszy się w końcu na przepisach na ciasto na strudla, odkryłam, że ciasto tworzy siatka glutenowa, która powstaje w wyniku połączenia glutenu zawartego w mące z wodą i tłuszczem. Taka swoista "guma arabska". A propos pochodzenia strudla. Panuje przekonanie, że strudel austriacki, w tym przypadku wiedeński ( strudel tyrolski to jest już inna bajka) to wynalazek Austriaków. To nie jest prawda. Historia austriackiego strudla sięga korzeniami XVI w. i łączona jest z tureckimi najazdami na Europę. Wytrawne i cieniutkie ciasto, wypełnione rozpustnie słodkim farszem jest wynikiem zapożyczenia z tureckiej tradycji kulinarnej, a dokładnie chodzi o deser baklava, do którego przygotowania wykorzystywane jest cieniutkie ciasto filo.    

Na koniec kilka słów o metodzie składnia strudla z jabłkami. Są dwie szkoły. Jedna szkoła zaleca, aby na krawędzi ciasta uformować z farszu walec, a następnie stopniowo rolować ciasto, smarując jego poszczególne warstwy masłem. Druga zaś szkoła zaleca rozłożenie farszu na całym cieście i jego zrolowanie. Tak tylko na marginesie napiszę, że pierwsza metoda powoduje, że podczas pieczenia powstanie wewnątrz strudla komora na której dnie znajdzie się cały farsz. Jeśli farsz ma się ułożyć równomiernie na kilku warstwach ciasta, proponuję zastosować tak samo jak ja drugą metodę. 

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na nadzienie
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta. Połączcie wszystkie składniki ciasta, czyli: mąkę (1), sól (2), olej (3), cukier

i wodę (4). Wyróbcie sprężyste ciasto (5). Ciasto włóżcie do półmiska, posmarujcie je olejem, szczelnie przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na 30 minut (6). W tym czasie utworzy się siateczka glutenowa.

Przygotowanie Farszu.  Rodzynki zalejcie rumem. Cytrynę w celu pozbycia się konserwantów musicie sparzyć przynajmniej dwukrotnie gorącą wodą. Następnie zatrzyjcie skórę z cytryny (7). Na patelni roztopcie masło (8). Połowa masła będzie potrzebna do farszu, a druga połowa do posmarowania ciasta strudla plus odrobina masła do posmarowania strudla. Do wyboru- masło możecie roztapiać w jednym cyklu i podzielić je na połowę (9) lub możecie masło roztapić w 2 turach. 

Do jednej połowy roztopionego masła dodajcie tartą bułkę (10) (11). Z cytryny wyciśnijcie sok (12).

Obierzcie jabłka ze skórki (13), pokrójcie je na cząstki (14) i dodajcie do soku z cytryny, co zapobiegnie ich utlenieniu i tym samym brązowieniu powierzchni (15).

Dodajcie startą wcześniej skórkę cytryny (16) i cukier (17). W zależności od upodobań możecie dodać do farszu słodkie wino lub koniak lub brandy lub rum, w którym moczyły się rodzynki (18). 

Dodajcie rodzynki (19), cynamon do smaku (20) i wszystkie składniki wymieszajcie (21).

Rozciąganie ciasta. Czysty ręcznik kuchenny musicie oprószyć mąką. Przygotowane wcześniej ciasto lekko rozwałkujcie. Uwaga: ciasto jest bardzo sprężyste i miękkie, dlatego rozwałkowanie to tak naprawdę oznacza muśnięcie ciasta wałkiem dla zwiększenia jego powierzchni (22). Następnie rozciągnijcie ciasto rękoma do maksymalnej jego szerokości i długości (23) (24).

Ciasto posmarujcie drugą połową roztopionego masła, zachowajcie 4 cm margines z każdej strony (25). Na maśle rozprowadźcie przygotowaną wcześniej tartą bułkę z masłem (26) oraz farsz jabłkowy bez płynów macerujących (27).

Składanie ciasta. Cały strudel musicie teraz zamknąć- zegnijcie do środka wszystkie 4 krawędzie (28) (29). Następnie unieście ręcznik na którym jest ułożone ciasto i stopniowo rolujcie ciasto (30). Porównajcie poniższe wizualizacje.

 

Strudel umieśćcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (31) i posmarujcie go roztopionym masłem (32). Strudel musi cię piec w temperaturze 200 stopni, pieczenie statyczne. Czas ok. 40 minut (33). Przed podaniem strudla oprószcie cukrem pudrem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

Bigos
 
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE