PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-10-16

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 godz.+ chłodzenie
Ilość porcji Ilość porcji: tortownica 24 cm
 
Przeczytaj również: Spaghetti z kurczakiem

Zapraszam Was na klasyczny przepis na szarlotkę na biszkopcie z bitą śmietaną. W celu optymalizacji czasu polecam rozpocząć pracę od przygotowania musu jabłkowego. Potem polecam zrobić biszkopt, poncz oraz bitą śmietanę. Poncz jest naprawdę bardzo prosty składa się tylko z wody, cukru i soku z cytryny. Gdybyście mieli ochotę zrobić najlepszy na świecie poncz do biszkoptów - zapraszam zerknąć do TEGO przepisu.
Do przygotowania ciasta użyłam gotowe jabłka prażone z cynamonem. Gdybyście sami chcieli je przygotować, to instrukcje znajdziecie na końcu tego przepisu w module "Porady Tapendy"
Do bitej śmietany dodałam aromat waniliowy. Polecam nie pomijać tego składnika- fantastycznie harmonizuje on z cynamonem znajdującym się w jabłkach oraz z deserową czekoladą, którą oprószyłam szarlotkę. Stabilizator do ubicia śmietanki jest składnikiem opcjonalnym. Jeśli nabędziecie śmietanę ze stabilizatorem, wówczas należy go pominąć. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z realizacji tego przepisu.

•Składniki•

 
składniki na mus jabłkowy
 
 
składniki na biszkopt
 
 
składniki na poncz
 
 
składniki na bitą śmietanę
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie musu jabłkowego: do galaretki dodajcie wskazaną w przepisie ilość wody. Rozpuście galaretkę i pozostawcie do wystudzenia (1). Zbendujcie prażone jabłka na gładką masę (2) i dodajcie ją do galaretki, wymieszajcie i pozostawcie do lekkiego stężenia (3).

Przygotowanie biszkoptu: wybijcie jajka; do białek dodajcie sól i rozpocznijcie je ubijać. Kiedy białka już “urosną” rozpocznijcie dodawać cukier, a następnie kontynuując ubijanie dodawajcie żółtka (4) (5). Masa powinna być jasna i napowietrzona. Teraz dodajcie mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia (6). Całość przesiejcie przez sitko, a następnie mikserem wymieszajcie do połączenia się składników. Ciasto umieśćcie w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 160 stopni bez termoobiegu, pieczenie góra- dół. Biszkopt musi się piec 15-17 minut.    

Przygotowanie ponczu: do ciepłej wody dodajcie cukier oraz sok z cytryny i całość wymieszajcie. Wystudzony biszkopt nasączcie ponczem (7), a następnie wylejcie na niego przygotowany mus z jabłek (8). Warstwę wyrównajcie i biszkopt wstawcie do lodówki. W tym czasie przygotujcie bitą śmietanę. Rozpocznijcie od przygotowania żelatyny: do wskazanej ilości żelatyny dodajcie 50 ml śmietanki (z całości) i pozostawcie na 10 minut. Po tym czasie żelatyna napęcznieje i stanie się ciałem stałym. Włóżcie żelatynę na kilka chwil do kuchenki mikrofalowej, aby żelatyna stała się płynna. Teraz do schłodzonej reszty śmietanki dodajcie stabilizator ( opcja), cukier puder oraz aromat waniliowy (9). Ubijcie śmietanę.

Łyżkę ubitej śmietany dodajcie do żelatyny, wymieszajcie i wlejcie to do ubitej śmietany. Przy pomocy miksera energicznie całość wymieszajcie (10), wyłóżcie śmietanę na mus jabłkowy i ciasto włóżcie do lodówki do stężenia. Przed podaniem szarlotkę oprószcie tartą czekoladą (11) (12).


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Przepis na jabłka prażone: Obrane jabłka ( 2 kg) pokroić na kawałki, włożyć do garnka i dodać wodę ( ok. 1 szklanka) i sok z całej cytryny. Gotować do momentu kiedy jabłka będą miękkie. Zbierającą się na powierzchni piankę należy zebrać łyżką. W połowie gotowania dodać do smaku cukier oraz cynamon. Dobrze do prażenia jabłek zamiast cynamonu w proszku, który zabarwia jabłka, dodać laski cynamonu, które potem należy usunąć.   
  2. Ilość żelatyny do bitej śmietany dobrałam wg instrukcji producenta: 0,025 g żelatyny na 1 ml płynu. W przepisie użyłam 500 ml śmietany, co daje dokładnie: 12,5 g żelatyny ( użyłam 10 g). Żelatyna dla prawidłowego napęcznienia potrzebuje pięciokrotną ilość płynu, w moim przypadku: 50 ml śmietanki z całości ( 10 x 5= 50 ml). Polecam używać tej kalkulacji jeśli na przykład zdecydujecie się użyć więcej lub mniej śmietanki do jej ubicia.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE