PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-06-11

Szaszłyki z piersi kurczaka z papryką i cukinią

Szaszłyki z piersi kurczaka z papryką i cukinią
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Risotto z groszkiem w sosie pomidorowym

Co roku jak tylko słońce mocniej przygrzeje od razu mamy zachciewajkę na nadzianie kilku składników na patyk i miłe spędzenie wieczoru. Pracy przy przygotowaniu szaszłyków jest naprawdę niewiele a przyjemność zjedzenia pachnących grillem kawałków kurczaka oraz warzyw jest ogromna. Do tych przyjemności wystarczy dodać jeszcze dużą garść mieszanki sałat i po każdym kęsie chce się powiedzieć: lato zostań na cały rok. Do zamarynowania mięsa z piersi kurczaka użyłam domowej mieszanki do grilla, którą komponuje z ulubionych przypraw. Dobrze, jeśli jest czas i mięso może jakiś czas pozostać w lodówce, tak aby smaki się jeszcze lepiej przegryzły, jeśli jednak czasu nie macie, to aromatyczne przyprawy i tak spowodują że szaszłyki wyjdą palce lizać. Dodatkowego smaczku doda plaster wędzonej szynki. Naprawdę niebo w gębie. Serdecznie Polecam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Mięso z piersi kurczaka umyjcie, oczyśćcie z błon i pokrójcie w dużą kostkę (1). Następnie pokrojone mięso włóżcie do półmiska i dodajcie przyprawy do grilla (2). Jeśli do domowej przyprawy do grilla nie dodaliście soli zróbcie to teraz (3). Kupne przyprawy do grilla zazwyczaj zawierają mnóstwo soli, a więc dodatkowe dosalanie jest zbyteczne.

Teraz dodajcie oliwę (4), wszystkie składniki wymieszajcie i włóżcie mięso do lodówki (5). W czasie, kiedy mięso się marynuje, przygotujcie warzywa. Cukinię umyjcie i pokrójcie na centymetrowe plastry (6).

Cebulę pokrójcie w piórka, a paprykę oczyśćcie z szypułki i nasion i pokrójcie na kawałki (7). Wykonanie szaszłyków: na każdy patyczek do szaszłyków nadziewajcie przygotowane składniki (8) (9).

Pamiętajcie o dodaniu plasterka wędzonej szynki (10). Gotowe szaszłyki ułóżcie na aluminiowej tacy do grillowania (11) i rozpocznijcie wielki grillowanie (12). Smacznego

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE