PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Sznycel po wiedeńsku vel kotlet schabowy

Sznycel po wiedeńsku
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 120 min
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Pierogi z truskawkami

Proponuje przepis na sznycla po wiedeńsku czyli przepis na kotlet, który jest jednym z protoplastów polskiego schabowego. Nie mogłam sobie odmówić przyjemności wzmianki o kotlecie schabowym, gdyż jak się okazuje historia jest arcyciekawa. Otóż okazuje się, że popularny kotlet schabowy z całą pewnością nie jest polskim wynalazkiem, co więcej, nie ma jasnej odpowiedzi czy Polacy bardziej wzorowali się na włoskim Kotlecie Mediolańskim czy na austriackim Sznyclu Wiedeńskim. Najbardziej ekscytujące jest to, że pomiędzy Włochami oraz Austriakami już od połowy XIX w trwa dyskusja dotycząca tego, kto od kogo skopiował kotleta. Oto przepis na wersje austriacką. Nazwa Sznycel Wiedeński (Wiener Schnitzel) chroniona jest prawem austriackim! Danie o takiej nazwie oznacza kawałek rozbitej na ok. 3 mm cielęciny, obowiązkowo z udźca, panierowany w mące, jajku oraz bułce tartej. Następnie kotlet jest smażony na klarowanym maśle i serwowany z kawałkiem cytryny. W przypadku użycia wieprzowiny lub drobiu, kucharz co najwyżej może użyć nazwy "sznycel po wiedeńsku" (Schnitzel Wiener Art). Oczywistym jest, że "sznycel wiedeński" i "sznycel po wiedeńsku" oprócz różnicy w smaku różni również cena. Oba jednak kotlety łączy jedyna w swoim rodzaju przystawka, czyli sałatka ziemniaczana Kartoffelsalat 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Schab pokrójcie na plastry a następnie rozbijcie je na 3 mm sznycle (1). Każdy sznycel przyprawcie solą (2) i mielonym pieprzem (3).

Wykonanie panierki: wybijcie jajka (4) i rozkłóćcie je przy pomocy widelca (5). Najpierw sznycle obtoczcie dokładnie w mące (6).

Następnie sznycle z obu stron obtoczcie w jajku (7) i nam sam koniec jeszcze - obtoczcie je dokładnie w tartej bułce (8). Na patelnię dodajcie tłuszcz przeznaczony do głębokiego smażenia (9).

Tłuszczu powinno być tyle, aby sznycle można było zanurzyć (10). Smażcie sznycle na bardzo gorącym tłuszczu po ok. 2 minuty na stronę. Pod koniec smażenia patelnię przykryjcie pokrywką (11), po to, aby sznycle stały się bardziej pulchne. Usmażone sznycle wyłóżcie na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu (12).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Sznycle podawajcie obowiązkowo z kawałkiem cytryny.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE