PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Tagliata wołowa z rukolą

Tagliata wołowa z rukolą
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Pączki serowe

Tagliata to danie kuchni włoskiej na które składają się pokrojone kawałki mięsa. Tagliatę zazwyczaj wykonuje się z wołowiny, wykorzystując do niej antrykot, rostbef lub polędwicę. Najpopularniejszy sposób przygotowania tagliaty polega na tym, że najpierw grillowany jest jeden spory kawałek mięsa, według stopnia wysmażenia na życzenie, a następnie mięso krojone jest na kawałki. Spotkałam się jednak z innym sposobem polegającym na pocięciu mięsa w 1-2 centymetrowe kawałki i ich błyskawicznym ugrillowaniu ze wszystkich stron. W przepisie wykorzystuję pierwszą metodę. Popularnymi dodatkami dodawanymi do tagliaty jest rukola, płatki sera typu parmezan i pomidory koktajlowe. Ponadto jako przystawkę przygotowuje się grillowanie warzywa oraz pieczone lub smażone ziemniaki. Danie jest bardzo proste, a najważniejsza jest jakość mięsa. Tylko mięso znakomitej jakości, spowoduje, że danie będzie zjawiskowo smaczne. Do mojego przepisu na tagliatę wołową dodałam bardzo dobry sos przygotowany na bazie oliwy, z dodatkiem octu balsamicznego, aromatyzującego oliwę rozmarynu i szałwii. Muszę powiedzieć, że w mojej ocenie to są Himalaje dobrego smaku. Serdecznie polecam.

•Składniki•

 
składniki na tagliate
 
 
składniki na sos
 
 

•Przygotowanie•

Aby przygotować tagliatę musicie ugrillować mięso. Ja wykorzystuję do tego żeliwne patelnie do grillowania i grilluje mięso beztłuszczowo. A zatem rozgrzejcie mocno patelnię. W miejscu, gdzie zostanie położone mięso, dodajcie trochę gruboziarnistej soli (1) oraz połóżcie małe gałązki rozmarynu, które dodadzą mięsu aromatu (2). Dla smaku dodajcie również mielony pieprz (3).

Mięso należy grillować z każdej strony (4). Mięsa nie można ani dociskać, ani na siłę próbować oderwać od patelni. Musicie cierpliwie poczekać, aż mięso samo „ odklei” się od patelni i wtedy można je dopiero odwrócić na drugą stronę (5). Mięso wysmażcie tak jak lubicie. Jeśli pokroicie mięso od razu po zdjęciu z patelni, wówczas wypłynie z niego krew. Musicie chwilę poczekać, aby krew i soki równomiernie rozłożyły w steku (6).  

Następnie steak pokrójcie na grube plastry (7). Na talerzu ułóżcie liście rukoli (8) i kawałki wołowiny (9).

Aby przygotować sos, musicie rozgrzać kilka łyżek oliwy, dodać ocet balsamiczny, igiełki rozmarynu, szałwii, odrobinę soli i pieprzu do smaku. Chwilę poduście, aby zioła zaaromatyzowały oliwę oraz aby same wchłonęły smak octu balsamicznego (10). Na koniec polejcie ciepłym sosem całą tagliatę (11) (12).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE