PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-06-12

Torcik Jogurtowy z Truskawkami

Torcik Jogurtowy z Truskawkami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 22 cm
 
Przeczytaj również: Szparagi po mediolańsku

Oto mój przepis na torcik jogurtowy z truskawkami. Spód deseru wykonałam z pokruszonych herbatników i masła Petit Beurre. Z kolei masa tortu to w zasadzie MUS zrobiony z jogurtu truskawkowego oraz ubitej śmietany. Masę wzmocniłam dodatkiem małej ilości żelatyny. Dzięki bitej śmietanie mus jest bardzo puszysty, wprost taki który rozpływa się w ustach. Gotowy torcik polałam zmiksowanymi truskawkami. 
Przepis nie jest pracochłonny. Nie licząc kliku godzin, w czasie których deser musi pozostać w lodówce aby stężał, czas na jego przygotowanie to nie więcej niż 20 minut. 
W sezonie na truskawki proponuję wypróbować ten przepis. Jest łatwiutki i pyszny.
Na koniec kilka słów o cukrze. Proponuję najpierw wykonać masę i ją spróbować. Zawsze mus jogurtowy z bitą śmietaną możecie dosłodzić dodając do niego cukier puder.

•Składniki•

 
składniki na spód
 
 
składniki na mus jogurtowy
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu proponuję rozpocząć od dodania do żelatyny wody. Ilość wody wynika z iloczynu 5 g żelatyny x 5= woda (g). Teraz pokruszcie na piasek herbatniki. Najszybciej będzie jeśli herbatniki zmiksuje w pojemniku blendera. W kuchence mikrofalowej rozpuście masło, dodajcie je do herbatników i całość wymieszajcie (1). Tak przygotowane herbatniki przełóżcie do tortownicy wyłożonej folia spożywczą (2). Wyrównajcie i przyciśnijcie spód. Tortownicę włóżcie do lodówki. Teraz ubijcie schłodzoną śmietanę (3).  

Żelatyna w tym czasie stała się ciałem stałym, dlatego włóżcie ją na kilka chwil do kuchenki mikrofalowej, aby stała się znów płynna. Dodajcie żelatynę do jogurtu i wymieszajcie (4). Do jogurtu dodajcie ubitą śmietanę (5). Całość wymieszajcie i spróbujcie czy masa jest dla Was dostatecznie słodka. W razie potrzeby dodajcie cukier puder do smaku. Tak przygotowaną masę wyłóżcie na przygotowane wcześniej herbatniki (6).  

Masę wyrównajcie (7) (8). Tortownicę ponownie włóżcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowy torcik jogurtowy pokrójcie na porcje. Na każdy kawałek dodajcie zmiksowane truskawki z cukrem (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE