PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-06-21

Tort Lodowy

Tort Lodowy
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut+chłodzenie
Ilość porcji Ilość porcji: tortownica 22 cm
 
Przeczytaj również: Zupa fasolowa z sałatą i boczkiem

Oto moja propozycja tortu lodowego, który wykonuje się bez użycia maszyny do lodów. Masa lodowa składa się z bitej śmietany oraz mleka zgęszczonego. Do smaku dodałam ekstrakt waniliowy. Tort przełożyłam zmiksowanymi truskawkami, kawałeczkami truskawek oraz dyskami czekolady, które wykonałam na papierze do pieczenia. Tort ozdobiłam bezami.
Przepis jest dość intuicyjny, to co mogę doradzić, to dobre ubicie śmietany. Jeśli nie używacie śmietany do ubijania tylko zwykłą 30 % lub 36 % musicie dodać stabilizator w ilości wskazanej przez producenta. Ilość mleka zagęszczonego zależy od waszych kubków smakowych. Warstwy truskawkowe nie powinny być zbyt grube, bo jeśli warstwa śmietanowa zachowuje kremowość, to zamrożone truskawki stają się “kamieniem” które potrzebują więcej czasu na nabranie temperatury pozwalające na wygodną konsumpcję. To samo tyczy dysków czekoladowych- zróbcie je cieniutkie. Przepis jest łatwiutki, każdy da sobie radę, zapraszam na jego szczegóły oraz na FILM z mojej kuchni.

•Składniki•

 
składniki na tort lodowy
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Pracę rozpocznijcie od przygotowania czekoladowych dysków. Czekoladę rozpuśćcie w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Na papierze od pieczenia odrysujcie okręgi o średnicy mniejszej od tortownicy, którą używacie. Papier przełóżcie na drugą stronę i przy pomocy pędzla zróbcie cienkie dyski czekoladowe (1). Włóżcie je do zamrażarki, po kilu minutach będą zamrożone. Połowę ilości truskawek zmiksujcie (2), druga połowę pokrójcie na małe kawałki. Śmietanę dobrze ubijcie (3),

a następnie dodajcie zagęszczone mleko oraz ekstrakt wanilii (4). Całość wymieszajcie łyżką na gładką masę. Składanie tortu: tortownicę wyłóżcie folią spożywczą. Na dno dodajcie część masy śmietanowej, kleksy zmiksowanych truskawek (5), kawałki truskawek (6)

i dysk czekoladowy (7). Powtórzcie jeszcze raz te czynności. Po ostatniej warstwie śmietanowej- włóżcie tort do zamrażarki do momentu kiedy ta warstwa stężeje. Po wyjęciu dodajcie ostatnią część zmiksowanych truskawek i równo je rozprowadźcie na całej powierzchni (8), a następnie ułóżcie bezy (9). Teraz tort umieśćcie w zamrażarce na kilka godzin lub całą noc. Przed pokrojeniem tort pozostawcie na kilka minut w temperaturze pokojowej. Gotowe.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Do przygotowania przepisu można użyć również truskawki mrożone.  

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE