PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Tort Nua z kremem cukierniczym

Tort Nua z kremem cukierniczym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 80 minut
Ilość porcji Ilość porcji: tortownica 24 cm
 
Przeczytaj również: Shoarma drobiowa z sosem czosnkowym

Przepis na Tort Nua jest od jakiegoś czasu hitem włoskich domowych wypieków. Trudno przejść obojętnie obok przepisu na tort w którego skład wchodzi krem cukierniczy, dokładnie ten sam, który stanowi nieodłączny składnik min. pysznych pączków bomboloni, zupy angielskiej czy tarty z owocami. Co więcej, cuda alchemii powodują, że nawet po upieczeniu ciasta, krem pozostaje kremowy YUPI ! Tort Nua NIE jest odpowiednikiem tortu w polskim tego słowa znaczeniu. Tort Nua tworzy ciasto z dodatkiem oliwy/oleju co czyni, że ciasto jest wilgotne i puszyste. Dyskretnym urokiem Tortu Nua można się już cieszyć przy porannej kawie, a to jest dobra wiadomość dla osób, które lubią słodkie śniadania. Bardzo podoba mi się ten przepis na tort, przede wszystkim dlatego, że jest łatwy do wykonania oraz dlatego, że jest bardzo sprytny. Doceniam to, że z piekarnika wyjmuję od razu tort z kremem i to w dodatku w dwóch smakach. Świetny jest ten wynalazek. Jest prosto, jest zaskakująco i jest ze smakiem. I like it !

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na krem
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie Tortu Nua najlepiej rozpocząć od przygotowania kremu cukierniczego w ilości składników wskazanych w tym przepisie. Dokładne instrukcje krok po kroku, jak wykonać krem cukierniczy znajduje się TUTAJ. Gotowy krem cukierniczy podzielcie na połowę (1). Do jednej połowy dodajcie kakao i wymieszajcie (2). Aby powierzchnia kremu nie wyschła przykryjcie ją szczelnie folią spożywczą  i pozostawcie do wystudzenia. Przygotowanie ciasta. Wybijcie jajka (3).

Ubijajcie jajka dodając stopniowo cukier (4). Kiedy masa stanie się puszysta i jasna, zacznijcie dodawać olej (5). Następnie dodajcie mleko i ubijajcie jeszcze przez krótki moment (6).

Na koniec dodajcie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (7). Dla aromatu ciasta dodajcie skórkę cytrusową (8) (9).

Tortownicę posmarujcie dokładnie masłem i oprószcie ją mąką (10). Nadmiar mąki usuńcie. Gotowe ciasto przełóżcie do tortownicy (11). Teraz do ciasta musicie dodać kleksy przygotowanego kremu cukierniczego w obu smakach (12)

Ciasto gotowe do pieczenia (13) (14). Ciasto musi się piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut. Pieczenie statyczne. Tort Nua podawajcie oprószone cukrem pudrem (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Aby pozbyć się konserwantów pomarańczę musicie sparzyć przynajmniej dwukrotnie. Zamiast pomarańczy, w celu pozyskania cytrusowego aromatu można zetrzeć skórkę cytrynową. Alternatywnie możecie użyć aromatu cytrynowego lub pomarańczowego.
  2. Jesli używacie oliwy wybierzcie tę o delikatnym/ neutralnym aromacie.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE