PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-06-04

Tort bezowy z truskawkami

Tort bezowy z truskawkami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2,5 godziny
Ilość porcji Ilość porcji: forma śr. 20 cm
 
Przeczytaj również: Pieczone bataty z figami i serem

Przygotowałam przepis na tort bezowy z truskawkami i kremem na bazie serka mascarpone. Bezę przygotowałam z 3 białek. Wyszły mi 2 blaty oraz kilka małych bezików, którymi udekorowałam tort. Beza ma smak waniliowy i jej przygotowanie proponuję rozpocząć dzień wcześniej wieczorem, z kolei następnego dnia wystarczy tylko zrobić krem i dodać truskawki.
Mój tort ma 20 cm średnicy. Przygotowując większy tort z większej ilości białek wystarczy je zważyć i odmierzyć dwukrotną ilość cukru. Na przykład jeśli waga 3 białek wynosi 100 g do przygotowania bezy potrzebujcie 200 g cukru. Jak widać przygotowanie bezy nie jest wcale trudne. Jeszcze więcej szczegółów na ten temat znajdziecie w moim wpisie jak przygotować bezy. Zapraszam na szczegóły przepis oraz na FILM z mojej kuchni.


•Składniki•

 
składniki na bezę
 
 
składniki na krem
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie bezy: do białek w temperaturze pokojowej dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ich ubijanie (1). Kiedy białko "urośnie" rozpocznijcie dodawać cukier (2). Ubijajcie białka do momentu kiedy masa stanie się błyszcząca. Zajmie Wam to ok. 5- 7 minut. Na koniec dodajcie sok z cytryny, olejek waniliowy do smaku oraz mąkę ziemniaczaną (3). Jeszcze raz wszystko wymieszajcie.

Na papierze do pieczenia zróbcie obrys blatów bezy (4). Papier obróćcie na drugą stronę- aby nie doszło do styku masy z tuszem. Przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżki wypełnijcie obrys masą bezową oraz zróbcie również małe beziki (5) (6). Pieczenie bezy: 110-120 stopni- 60 minut potem zredukujcie temperaturę 90-100 stopni i kontynuujcie pieczenie przez następne 60 minut. Wyłączcie piekarnik, uchylcie drzwiczki i pozostawcie w nim bezy na całą noc. 

Przygotowanie kremu: umyte i pokrojone truskawki podzielcie na połowę. Połowę truskawek zmiksujcie przy pomocy blendera (7). Do serka mascarpone dodajcie śmietanę i cukier (8). Jeśli używacie zwykłą śmietankę do gotowania wówczas pamiętajcie o dodaniu stabilizatora w ilości zalecanej przez producenta. W przypadku używania śmietanki do ubijania możecie pominąć ten składnik gdyż jest on już w składzie porduktu. Ubijcie wszystko na gładki krem i dodajcie cześć zmiksowanych truskawek. Krem wymieszajcie tyle tylko aby były w nim truskawkowe esy-floresy (9).

Składnie tortu: na pierwszy blat tortu wyłóżcie połowę przygotowanego kremu oraz część pozostałych pokrojonych truskawek (10) (11). Teraz połóżcie drugi blat bezowy i drugą cześć kremu oraz resztę truskawek. Wierzch tortu udekorujcie połamanymi bezikami (12). Gotowy tort włóżcie do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekorujcie go resztą zmiksowanych truskawek.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE