PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-12-17

Tort czekoladowy z orzechami i bezą

Tort czekoladowy z orzechami i bezą
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma śr. 21 cm
 
Przeczytaj również: Jak przyrządzić i oczyścić homara

Polecam Wam naprawdę fantastyczny tort czekoladowy z orzechami oraz puchatą bezą. Ciasto na tort NIE zawiera mąki. Spód tortu to po prostu rozkoszna masa czekoladowa- brownie z umieszczonymi w niej kawałkami czekolady o piernikowej nucie. Wierzch tortu to dekoracyjna beza o smaku waniliowym. Bardzo polecam to połączenie- moim zdaniem- będziecie im zachwyceni i będziecie się głaskać po brzuszku.
Tort przygotowałam dla tortownicy o średnicy 21 cm. W przypadku innych wymiarów, użycie przelicznika form. To ten czerwony przycisk umieszczony ponad tytułem przepisu. Przygotowanie deseru nie jest jakoś szczególne skomplikowane; liczę że materiały, które przygotowałam okażą się pomocne. Zapraszam na szczegóły przepisu tej pysznej delicji. 

•Składniki•

 
składniki na tort
 
 
składniki na bezę
 
 

•Przygotowanie•

Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie ciasta na tort: żółtka oddzielcie od białek. W mikrofali rozpuście czekoladę i pozostawcie ją do wystudzenia. Alternatywnie czekoladę możecie rozpuścić nad parą wodną. Ubijcie białka z dodatkiem szczypty soli (1). W drugiej misce rozpocznijcie rozcierać miękkie masło dodając do niego stopniowo drobny cukier (2), a następnie żółtka (3). Ucierajcie masę do momentu kiedy stanie się jasna i puszysta.

Teraz dodajcie do masy schłodzoną, rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszajcie do połączenia się składników przy pomocy miksera (4). Dodajcie ubite białka i masę wymieszajcie przy pomocy łyżki (5). Na koniec dodajcie przyprawę do piernika oraz pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie (6). Znów całość wymieszajcie. Tortownicę wysmarujcie masłem i wyłóżcie papierem do pieczenia. Przełóżcie ciasto do tortownicy. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 25 minut- pierwsza faza. 

W czasie kiedy ciasto się piecze- przygotujcie bezę. Białka najlepiej jeśli zważycie, dzięki temu będziecie mogli prawidłowo określić ilość cukru. 3 białka, które użyłam do wykonania bezy ważyły w sumie 90 g zatem przygotowałam podwójną ilość cukru, czyli 180 g. Więcej informacji na temat przygotowania klasycznej bezy znajdziecie TUTAJ. Do białek dodajcie sok z cytryny (7). Rozpocznijcie ubijać białka, a po chwili zacznijcie dodawać cukier. Zrobienie bezy zajmie Wam ok. 5 minut. Na końcu dodajcie do bezy aromat waniliowy oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wszystko wymieszajcie (8).  Po 25 minutach wyjmijcie ostrożnie z piekarnika tort. W tym momencie jest on tylko podpieczony. Wyłóżcie na tort przygotowaną bezę (9), ponownie włóżcie go do piekarnika i kontynuujcie pieczenie tortu przez 30-40 minut ( druga faza pieczenia), czyli do momentu kiedy beza ładnie się zarumieni. Na tym etapie beza urośnie, po wyjęciu z piekarnika beza opadnie. Tort jest gotowy do konsumpcji zaraz po wystudzeniu.  


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Tort można przechowywać w lodówce. Przed podaniem polecam włożyć go na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej, aby czekolada w cieście zrobiła się znów kremowa. 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE