PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Tradycyjne kotlety mielone

kotlety mielone
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 15 sztuk
 
Przeczytaj również: Szaszłyki z piersi kurczaka z papryką i cukinią

Najlepsze kotlety mielone to po prostu kotlety wykonywane metodą domową tradycyjną. Metoda tradycyjna, która opiera się na samodzielnym mieleniu składników, daje o wiele większe możliwości, a to z kolei wpływa na smak oraz jakość kotletów mielonych. Jeśli mięso zostanie zmielone na sitku z dużymi otworami, kotlety nie będą posiadać zbitej struktury i będą naprawdę bardzo soczyste. Sekretnym składnikiem tradycyjnych kotletów mielonych jest surowy wędzony boczek. Po odkrojeniu skóry, również i jego należy zmielić na sitku z dużymi otworami. Aromat mielonych kotletów, oprócz boczku, tworzą zwyczajowe przyprawy, takie jak majeranek, pieprz, czosnek i cebula, którą przed dodaniem do pozostałych składników należy podsmażyć na złoty kolor i zmielić. Do zmielenia cebuli najlepiej użyć sitka ze średnimi otworami. Polecam również zmielić pozostałe składniki takie jak: namoczona wcześniej w wodzie lub mleku bułka oraz czosnek. Mięso przed uformowaniem kotletów, należy spróbować i ewentualnie doprawić. Tradycyjne kotlety mielone najlepiej tylko podsmażyć na tłuszczu, nie zaszkodzi jeśli na patelnię zostanie dodany smalec. Następnie kotlety powinny zostać umieszczone w brytfannie lub w żaroodpornym półmisku i ostatecznie dopieczone w piekarniku. To jest prawdziwy smak kotletów mielonych za jakimi przepadam. Polecam powrót do tradycji.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Mięso oraz boczek podzielcie na mniejsze kawałki tak aby zmieściły się do otworu wsadowego maszynki do mielenia (1). Musicie zmielić mięso dwukrotnie używając sitka z dużymi otworami. Podczas drugiego mielenia dodawajcie do maszynki naprzemiennie szynkę oraz zmielony boczek. W ten sposób mięso i boczek zostaną również dokładnie wymieszane (2) (3). 

Przygotowanie cebuli. Na patelni rozgrzejcie tłuszcz (4), dodajcie cebulę i wolno przesmażcie ją na złoty kolor (5). Musicie zmienić również cebulę, proponuję wykonać to na sitku ze średnimi otworami (6).

Dodajcie do zmielenia również namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku bułkę (7). Do zmielonego mięsa, boczku, cebuli i bułki tartej dodajcie całe jaja (8). Dodajcie również przyprawy, czyli majeranek (9),

pieprz (10), natkę zielonej pietruszki (11). Aby kotlety były miękkie dodajcie odrobinę zimnej wody (12). 

Wszystkie składniki dobrze wymieszajcie (13) i uformujcie kotlety (14). Następnie każdy kotlet obtoczcie w mące lub tartej bułce (15).

Na patelni rozgrzejcie tłuszcz do smażenia i obsmażcie z każdej strony kotlety (16). Na koniec przełóżcie wszystkie kotlety do naczynia żaroodpornego (17). Nastawcie piekarnik na 160- 180 stopni i włóżcie kotlety do piekarnika, bez przykrycia. Kotlety muszą się piec przez 15 minut. Można użyć również funkcji termoobiegu (18).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE