Jeśli macie ochotę na Żurek musicie do zakwaszenia zupy użyć kwasu mącznego, z kolei jeśli chcecie zjeść Barszcz to musicie zupę zakwasić kwasem od kiszonych ogórków lub kapusty. Obie zupy możecie zabielić używając kwaśnej śmietany. Co więcej, każdą z tych zup możecie ugotować na wywarze z białej kiełbasy i podać z gotowanym jajkiem. Oba rodzaje zup zwyczajowo doprawia się sporą ilością czosnku i majeranku. Aby jednak zupy się nie powieliły, proponuję Wam przepis na wielkanocny biały barszcz ugotowany na wywarze drobiowym. Zupę zakwasiłam kawasem ogórkowym i aby tego dokonać, zaopatrzona w czysty słoiczek, udałam się do osiedlowego sklepu warzywniczego. Wkładka do zupy to ziemniaki, marchewka oraz kawałeczki mięsa drobiowego. Wyszło pysznie. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Przygotujcie wywar mięsny (1). Szczegółowe instrukcje jak zrobić wywar znajdziecie TUTAJ. Następnie z wywaru usuńcie całą zawartość, mięso oczyśćcie i podzielcie na kawałeczki. Do przygotowania wywaru użyłam podudzia kurczaków bez skóry ( usunęłam ją). Ziemniaki i marchewkę obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę i dodajcie do wywaru (2) (3). Całość gotujcie do momentu kiedy warzywa staną się miękkie.
Teraz do barszczu dodajcie kwas w ilości do smaku (4). Na suchej patelni przez kilka chwil przesmażcie mąkę. Dzięki temu mąka straci surowy smak. Do śmietany dodajcie kilka łyżek wywaru oraz mąkę. Całość wymieszajcie i dodajcie do zupy przez sitko, które zatrzyma ewentualne grudki (5). Przy pomocy rózgi wymieszajcie zupę. Doprawianie: do smaku dodajcie pieprz, sól (6),
czosnek przeciśnięty przez praskę (7) oraz majeranek (8). Na końcu dodajcie przygotowane mięso (9). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję