PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-07-12

Włoskie antipasti z bobem

Włoskie antipasti z bobem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Makaron z karczochami i cukinią

Termin antipasti w języku włoskim oznacza przekąski. Małymi przekąskami Włosi rozpoczynają kolację, ale konsumpcja antipasti to również popularna postać posiłku jako samodzielnego dania, szczególnie jeśli w ich skład wchodzą składniki które Wam dziś proponuję. To jest prawdziwy koncert, na który składają się szynka długodojrzewająca, salami, różne gatunki sera oraz Piadina. Piadina to odpowiednik polskich podpłomyków. Zerknijcie TUTAJ, aby przeczytać więcej na temat piadiny. Zaskakującym składnikiem antipasti może wydawać się bób. Nic jednak bardziej mylnego. Radosna biesiada z rodziną lub przyjaciółmi musi długo trwać i konsumpcja bobu bardzo skutecznie wpisuje się w tą koncepcję. Tak więc, rozpustną piadinę wypełniacie wędlinami i serem, kolejne gryzy popijacie czerwonym winem. Podczas rozmów, łuskacie ugotowany bób i tak kontynuujcie aż do wyczerpania się zapasów. To jest gwarancja pięknego wieczoru.
Przygotowanie takiego przyjęcia wymaga minimum czasu; jest to zaledwie 15 minut- tyle czasu wymaga przygotowanie piadiny. Piadinę możecie przygotować również wcześniej, zamrozić ją, aby następnie kulki ciasta odmrozić kiedy przyjdzie Wam na nią ochota. Resztę składników znajdziecie u zaufanych dostawców. Serdecznie polecam.
Więcej propozycji przekąsek i przystawek znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ

•Składniki•

 
Składniki na piadinę
 
 
pozostałe składniki
 
 

•Przygotowanie•

Ugotowanie bobu: bób zalejcie gorącą wodą. Pozostawicie go w niej na 1 godzinę. Następnie wymieńcie wodę i ugotujcie bób do miękkości z dodatkiem soli. Zajmie Wam to ok. 10 minut (1). W tym czasie przygotujcie piadinę wg procedury, którą podaję TUTAJ. Jeśli piadinę macie już gotową, rozmroźcie ją i rozwałkujcie na grubość ok. 1 mm (2) (3).

Usmażcie piadinę (4). Ja używam formę od pizzy. Bardzo pożyteczną do tej operacji jest żeliwna patelnia do piadiny. Piadninę smaży się bez dodatku tłuszczu. W międzyczasie ułóżcie na talerzu pokrojone plasterki ulubionych wędlin i sera (5) (6). Nie zaszkodzi dodać również oliwki. Pamiętajcie o winie laugh

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE