PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Wywar mięsny

Wywar mięsny
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Risotto ze szparagami

Wywar mięsny jest bazą dla przygotowania wielu smacznych zup. Poza tym wywar mięsny wykorzystuje się dla przygotowania risotto, sosów dla wielu dań z makaronem, jak również wywar mięsny dodawany jest podczas duszenia pieczonego mięsa. Do przygotowania wywaru najlepiej używać chudych kawałków mięs z drobiu, wołowiny oraz wieprzowiny. Należy również pamiętać o mięsie króliczym. Czas gotowania esencjonalnego wywaru, w zależności od jego ilości, wynosi około 1-2 godzin. Cały proces przygotowania wywaru nie jest skomplikowany, praktycznie wszystko sprowadza się do 4 zasad:

  • mięso z którego będzie przygotowywany wywar, należy włożyć do zimnej wody. We wrzącej wodzie umieszcza się mięso, które przygotowujemy na sztukę mięsa. Gorąca woda powoduje natychmiastowe ścięcie się białka, co zapobiega przechodzeniu składników mięsa do wywaru. 
  •  po zagotowaniu się wody, wywar należy odszumować czyli zebrać gromadzącą się na powierzchni pianę. Dzięki temu wywar pozostanie klarowny
  • wywar należy osolić po odszumowaniu. Należy jednak solić z umiarem, pamiętając że cześć wody zostanie wygotowana.
  • jarzyny i przyprawy dodaje się do wywaru mięsnego w czasie jego gotowania.   


•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Cebulę oczyśćcie z łupin i wbijcie w nią goździki (1). Zioła najlepiej związać nitką, wtedy będzie Wam łatwiej i szybciej je usunąć z wywaru (2). Oczyszczone mięso zalejcie je zimną wodą powyżej 2-3 cm i doprowadźcie do zagotowania się wody (3).

Staranie usuńcie pojawiające się na powierzchni szumowiny- bardzo dobrym pomysłem jest również wymiana wody na nową ( gorącą) i umycie garnka (4), dodajcie sól (5) i od tego momentu gotujcie wywar na bardzo delikatnym ogniu. W miedzy czasie dodajcie do wywaru przygotowane i oczyszczone warzywa (6).

Dodajcie również przyprawy (7) oraz zioła (8). Gotujcie wywar do momentu kiedy stanie się intensywny w smaku. Sprawdźcie i doprawcie wywar do smaku (9).

Aby wywar był czysty, przefiltrujcie go przez sitko (10), następnie poczekajcie, aż wywar będzie zimny (11) i zbierzcie z jego powierzchni tłuszcz (12).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

Smacznego !

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Esencjonalny gotowy wywar możecie podzielić na porcje, umieścić go w pudełkach spożywczych  i przechowywać w zamrażalniku. Możecie również wygotować maksymalną ilość wody i skoncentrowany wywar przelać do woreczków do lodu i zamrozić. Po rozmrożeniu kosteczek, wywar należy uzupełnić wodą i ponownie całość zagotować.

Mięso z wywaru najlepiej wykorzystać do wykonania farszu dla pierogów, pierożków, krokietów i innych. 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

Flaki
 
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE