PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-05-29

Zabielany barszcz z botwinką

Zabielany barszcz z botwinką
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Kotleciki drobiowe z pieczarkami

Proponuję wiosenną zupę z botwinką w postaci zabielanego barszczu. Zupę zakwasiłam sokiem z cytryny oraz kwaśną śmietaną. Wiosenny barszcz przygotowałam na domowym wywarze warzywnym. Jak zawsze do wywaru warzywnego wrzuciłam mnóstwo warzyw, nawet pomidora. Jeszcze gałązka tymianku, tradycyjne zioła i przyprawy i tak powstał aromatyczny wywar warzywny.
Wywar po przefiltrowaniu przez sitko stał się bazą dla barszczu do którego dodałam marchewkę, ziemniaki i botwinkę. Barszcz na końcu przyprawiłam do smaku- dodałam min. ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy i zaciągnęłam barszczyk śmietaną. Kiedy wszystkie smaki się przegryzły zupa naprawdę stała się smaczna. Oto mój wiosenny barszczyk. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na wywar
 
 
składniki dla barszczu
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu musicie rozpocząć od ugotowania wywaru. Szczegółowe instrukcje o tym jak ugotować wywar warzywny znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ. Po 30- 40 minutach wywar będzie gotowy (1) (2) (3). Jeśli przygotujecie wywar dzień wcześniej będzie jeszcze smaczniejszy. Gotowy wywar przefiltrujcie przez sitko.

Przygotujcie wsad do barszczu. Obrane z łupin ziemniaki i marchewkę pokrójcie w kostkę. Buraczki obierzcie z łupin i pokrójcie na mniejsze kawałki. Liście botwinki poszatkujcie, łodygi pokrójcie na mniejsze kawałki (4). Teraz do wywaru dodajcie przygotowane ziemniaki oraz marchewkę i ugotujcie je do miękkości (5). W połowie czasu gotowania dodajcie do barszczu młode buraczki (6)

oraz łodygi botwinki (7). Pod koniec gotowania dodajcie liście botwinki (8). Przyprawianie: dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę (9),

sok z cytryny do smaku oraz koncentrat pomidorowy (10) (11). Z pewnością przyda się również dodać sól oraz pieprz do smaku. Na końcu dodajcie do śmietany kilka łyżek zupy, aby zahartować śmietanę. Teraz śmietanę dodajcie do barszczu (12). Zabielany barszcz z botwinką jest gotowy. Do każdej porcji barszczu dodajcie zielony koperek.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE