Dziś proponuję Wam danie dla łasuchów i wcale nie będzie to przepis na deser. Proponuję Wam zapiekaną paprykę z sosem bolońskim ( ragu`) z mozzarellą. Od razu napiszę, że gdybym miała robić ten przepis od A-Z to jego wykonanie zajęło by mi pewnie 5 godzin.
Jednym z kluczowych składnikików przepisu jest sos boloński, który w domu zawsze wykonujemy w ilościach hurtowych, nastepnie dzielimy sos na porcję i zamrażamy. Zerknijcie na fotkę składników- widzicie tę skamielinę w pudełu? To właśnie jest sos przed jego rozmrożeniem.
Gotowy sos boloński można wykorzystać na wiele sposobów, a to jest jedna z moich propozycji. A zatem już wiecie, że użyłam sos boloński, który przygotowałam wcześniej. Dzięki temu przygotowanie przepisu zajęło mi 40 minut, a nie pół dnia. Zerknijcie również na przepis na wspomniany sos boloński ragu`
Do wykonania przepisu użyłam sezonową słodką paprykę, nie zbyt dużą, tak aby wyszły zgrabne porcje. Do każdej połówki papryki dodałam ser mozzarella. Aby było rozpustnie ser umieściłam w 2 miejscach. Paprykę w tej postaci polecam na kolację, warto również rozważyć tę propozycję planując menu imprezowe. Zapiekana papryka z mięsem i serem mozzarella pięknie wygląda i wybornie smakuje.
Ilości podanych w przepisie składników są intuicyjne. Wszytko zależy od wielkości papryki, którą użyjecie podczas realizacji przepisu. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Przygotowanie papryki. Umytą paprykę przekrójcie wzdłuż na pół (1). Usuńcie gniazda z nasionami. Paprykę ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropcie ją oliwą (2) (3).
Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (4) (5). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Papryka musi się piec przez 15-20 minut lub do momentu kiedy zobaczycie, że przestała być już jędrna. Teraz połówki papryki przełóżcie do naczynia do zapiekania. Wcześniej, na jego dno dodajcie trochę oliwy (6).
Mozzarellę pokrójcie na plastry. Do każdej połówki papryki włóżcie ser (7), a następnie paprykę wypełnijcie sosem bolońskim (8). Na wierzchu umieśćcie plasterek mozzarelli (9). Pieczenie: ok. 10 minut – 180 stopni, ok. 5 minut 200 stopni z funkcją termoobiegu + grill. W ostatniej fazie pieczenia, wierzchnia warstwa mozzarelli apetycznie się zarumieni. Miejcie całość na oku. Przed podaniem ser oprószcie lekko pieprzem.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję