PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-09-14

Zapiekana papryka z tuńczykiem i serem feta

Zapiekana papryka z tuńczykiem i serem feta
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Mazurek cytrynowy z Lemon Curd

Pamiętacie mój przepis na zapiekaną paprykę z mięsem i serem mozzarella ? Świetnie ! Mam nadzieję, że przepis już wypróbowaliście. Nawet się nie pytam czy było dobre, bo wiadomo, jeśli włożyć serce w to co się robi, to zawsze wyjdzie pysznie. Ponieważ życie nie lubi próżni mam dziś dla Was drugi przepis na zapiekaną paprykę do którego przygotowania użyłam wspaniałą kombinację składników. Między innymi użyłam: tuńczyka w oliwie, kapary, pietruszkę, bułkę tartą oraz ser feta. Te składniki się kochają. Wypróbujcie, a sami się przekonacie.
Ilości podane w przepisie są orientacyjne. Wszystko znów zależy od ilości oraz wielkości papryki. Przepis polecam na kolację oraz jako składnik menu imprezowego.
Czas potrzebny do przygotowania nadzienia do papryki to zaledwie kilka minut. Aby papryka wyszła zjawiskowo pysznie, jedyne co musicie zrobić- to zerknąć na procedurę wykonania przepisu, na którą Was teraz zapraszam.  

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Umytą paprykę przekrójcie wzdłuż na połowę (1). Usuńcie z papryki gniazda z nasionami. Paprykę połóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Paprykę skropcie oliwą oraz do smaku dodajcie sól oraz pieprz (2) (3). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Papryka musi się teraz piec przez 15-20 minut lub do momentu kiedy przestanie być jędrna.

W tym czasie przygotujcie farsz. Farsz: do pojemnika blendera dodajcie kapary oraz bułkę tartą. Całość zmiksujcie (4). Teraz do tej mieszaniny dodajcie natkę pietruszki oraz kawałki tuńczyka wraz z olejem, w którym ryba była konserwowana (5) (6). Nadzienie musi mieć konsystencję mokrego piasku, zatem w razie konieczności dodajcie oliwę lub olej.

Do smaku dodajcie sól oraz pierz (7). Całość wymieszajcie. Teraz upieczoną paprykę umieśćcie w naczyniu do zapiekania. Wcześniej na dno dodajcie dodajcie odrobinę oliwy. Do każdej połówki papryki włóżcie przygotowany farsz (8). Na koniec na powierzchni połóżcie rozdrobniony ser feta (9). Pieczenie: papryka musi się zapiekać przez około 15 minut. Pod koniec pieczenia uruchomcie funkcję grill, aby feta ładnie się przyrumieniła. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Kapary miksujcie wraz z tartą bułką. Dzięki temu kapary się nie zbiją, ani nie okleją pojemnika oraz noży blendera.
  2. Farsz, przed wypełnieniem nim papryki, spróbujcie go. Frsz papryki musi być dobrze doprawiony. W razie potrzeby dodajcie tego czy owego.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE