PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-10-01

Zapiekane pierogi z dynią

Zapiekane pierogi z dynią
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4 porcje
 
Przeczytaj również: Befsztyk Tatarski- Tatar

Podzielę z Wami moją subiektywną opinią na temat dyni. Według mnie dynia sama w sobie nie “powala” ani smakiem ani aromatem. Dynia jest w stanie zwyciężyć w konkursie “ Wielkości”. Na przykład w tym roku mogę się pochwalić okazem dyni o średnicy ponad 50 centymetrów, która urosła na dachu garażu sąsiadów mojej mamy. Wyobrażacie to sobie laugh?  Obecnie ten Olbrzym wzbudza spore zainteresowanie dzieciaczków z sąsiedztwa. W planach mam wykonanie z niej dekoracji z okazji Helloween. Już się cieszę smiley
Wróćmy jednak do tematu dyni w kontekście przepisów kulinarnych. W tym względzie powiem Wam jak się sprawy mają- otóż dynia wymaga perfum. W towarzystwie aromatycznych przypraw, dania z dyni naprawdę warte są każdej poświęconej im chwili. W tym przepisie polecam Waszej uwadze połączenie dyni z gałką muszkatołową. Przygotowałam przepis na zapiekane pierogi z dynią, uperfumowane właśnie tą przyprawą. Pozostałe składniki dania, to min. wędzony boczek, śmietana i parmezan. Gwarantuję Wam, że podczas koncumpcji poczujecie motyle w brzuchu. Wspaniały jest ten przepis, zatem poznajcie jego szczegóły.  

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania aromatycznego wywaru. Następnie pokrójcie w kostkę wędzony boczek oraz cebulę (1). Z dyni odkrójcie skórę oraz miąższ z pestkami, pokrójcie w kostkę dynię i odważcie wskazaną w przepisie jej ilość. Przy pomocy blendera rozdrobnijcie dynię (2). Podczas miksowania dodajcie odrobinę przygotowanego wywaru, to pozwoli Wam uzyskać puree (3).  

Na patelnię dodajcie oliwę oraz cebulę. Duście cebulę do momentu kiedy stanie się miękka. Dodajcie boczek i kontynuujcie duszenie do momentu kiedy boczek się apetycznie wytopi (4). Teraz dodajcie przygotowane puree z dyni oraz porcję wywaru (5) (6). Duście dynię do momentu kiedy stanie się miękka. Dodawajcie wywar, za każdym razem kiedy ten się wygotuje. Cała operacja zajmie Wam około 15-20 minut.

Budowanie sosu: do zawartości patelni dodajcie śmietanę, sól oraz pieprz w ilości do smaku (7). Teraz dodajcie dużą szczyptę gałki muszkatołowej (8). Gałka muszkatołowa musi być dobrze wyczuwalna w sosie. Dozujcie również wcześniej wspomniane przyprawy, tak aby sos był już dobrze doprawiony na tym etapie, i aby smakował jak przysłowiowy “milion dolarów”. Sos zredukujcie do średniej konsystencji. Ugotujcie ulubione pierogi, wg instrukcji podanej na opakowaniu, dodajcie je do sosu i całość wymieszajcie. Ja sos przygotowałam na patelni aluminiowej, którą mogłam użyć również jako naczynie do zapiekania. Jeśli używacie do przygotowania sosu patelni teflonowych, czy patelni z plastykowymi elementami, całość musicie przełożyć do naczynia do zapiekania. Przed włożeniem pierogów do piekarnika, całość oprószcie startym parmezanem (9). Pieczenie: pierogi włóżcie do piekarnika nagrzanego na 180- 200 stopni z włączoną funkcją grill. Miejcie na oku zapiekankę. Proces zapiekaniea zajmie Wam około 10 minut. Zapiekane pierogi z dynią są gotowe i smakują fantastycznie. Zakochacie się.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE