PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-02-11

Zapiekane pulpety z mozzarellą

Zapiekane pulpety z mozzarellą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: ok. 20 sztuk
 
Przeczytaj również: Ciasto z czerwoną porzeczką

Dziś mam dla Was prawdziwą gratkę kulinarną, są to zapiekane pulpety z mozzarellą. Był już kurczak alla pizza, teraz proponuję Wam kotlety mielone alla pizza. Obowiązkową pozycją jest oczywiście sos pomidorowy.
Aby danie nabrało południowego aromatu i charakteru, użyłam charakterystycznych dla kuchni włoskiej przypraw i składników kulinarnych. I tak użyłam bazylię, którą uperfumowałam zarówno pulpety oraz sos pomidorowy, użyłam również czarne oliwki, które wymieszałam z mięsem na kotlety. Pulpety wykonałam z mięsa wołowo- wieprzowego. Możecie użyć również mięso drobiowe.      
Przepis jest prościutki i bardzo smaczny. Pulpety zapiekane z mozzarellą smakują po prostu jak dobra pizza. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na pulpety
 
 
składniki na sos
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie pulpetów: Czerstwą bułkę podzielcie na kawałki, dodajcie mleko, a kiedy bułka je wchłonie odciśnijcie ją i dodajcie do mięsa. Cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie w piórka i zeszklijcie ją na kilku łyżkach oleju, i następnie dodajcie cebulę do mięsa. Do mielonego mięsa dodajcie również jajko, poszatkowane oliwki oraz listki bazylii. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz. Wymieszajcie wszystkie składniki do ich połączenia się. Jeśli mięso jest zbyt luźne, dodajcie bułkę tartą (1). Uformujcie pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego (2) i usmażcie je krótko na oleju (3).

Przygotowanie sosu: na osobną patelnię dodajcie wymienione składniki sosu. Całość zagotujcie i doprawcie do smaku. Sos lekko zredukujcie i pozostawcie aby trochę wystygł, w przeciwnym wypadku mozarella się natychmiast rozpuści (4) (5). Pulpety umieśćcie w naczyniu do zapiekania, dodajcie sos oraz pokrojoną w kostkę mozzarellę (6). Zapiekanie: nastawicie piekarnik na 180-200 stopni. Pulepty muszą się zapiekać przez 15-20 minut. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE