PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-12-27

Zapiekane tortellini w sosie pomidorowym z mozzarellą

Zapiekane tortellini w sosie pomidorowym z mozzarellą
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zupa jarzynowa z boczkiem

Zapraszam na przepis na pierożki tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą. Opowiem Wam jak zrobić absolutnie zjawiskowo pyszną kolację lub obiad. Na początku musicie zrobić sos. W tej materii proponuję Wam kilka patentów. Zachęcam, aby sos przygotować na bazie warzyw. Warzywa wzbogacą zarówno aromat sosu jak i dodadzą mu treści. Najprostsza wersja bazy do sosu pomidorowego wykonana jest z marchewki, cebuli i czosnku. Do przygotowania sosu użyjcie pomidorów konserwowanych- pomidorowy aromat możecie wzmocnić koncentratem. Sos powinien być błyszczący od oliwy i dobrze doprawiony- jeśli posiadacie świeże liście bazylii- nie wahajcie się ich użyć. Zanim sos wymieszacie z makaronem, spróbujcie go na chlebie. Jeśli test sosu z chlebem przejedzie pomyślnie, wówczas macie gwarancję, że sos w połączeniu z makaronem będzie Wam bardzo smakować. Przed dodaniem do sosu mozzarelli, sos oraz makaron musicie troszeczkę wystudzić, w przeciwnym wypadku mozzarella natychmiast się rozpuści i będzie ciężko połączyć składniki. Patent, aby sos wymieszać najpierw z serem, a następnie z makaronem to naprawdę bardzo dobry pomysł- rozkoszne ciągnące się kawałeczki mozzarelli znajdą się w każdym zakamarku zapiekanki. Proponuję również, aby wierzch zapiekanki oprószyć ostrym serem typu Parmezan lub Grana Padano. Rozpusty nigdy dość winkJeśli użyjecie kupnych pierożków, wówczas czas na przygotowanie pysznej kolacji skraca się do minimum. W czasie 50 minut jesteście w stanie wyczarować takie danie, że cała rodzina będzie się głaskać po brzuszku. Ja użyłam świeżych, sklepowych pierożków tortellini z nadzieniem pesto. Przepis serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie sosu: marchew, cebulę i czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie w kosteczkę (1) (2). Na patelnię dodajcie oliwę (3).

Do średnio rozgrzanej oliwy dodajcie przygotowane warzywa (4). Teraz wolno je przesmażcie do momentu kiedy zmiękną. Następnie dodajcie zmiksowane przy pomocy blendera pomidory (5) oraz koncentrat pomidorowy (6).

Dodajcie wodę i sos duście do momentu kiedy się zredukuje oraz stanie się błyszczący (7). W międzyczasie dodajcie sól oraz pieprz do smaku (8) (9).

Na końcu dodajcie świeże liście bazylii i pozostawcie sos do wystygnięcia (10). W tym czasie ugotujcie pierożki i również pozostawcie do wystudzenia. Ser mozarella pokrójcie w kostkę, dodajcie go do sosu i wymieszajcie składniki (11) (12).

Teraz dodajcie ugotowane pierożki, połączcie wszystkie składniki i wyłóżcie je do naczynia do zapiekania (13) (14). Wierzch zapiekanki oprószcie startym serem (15). Nastawcie piekarnik na 200 stopni. Zapiekanka musi się piec przez 20 minut. W połowie tego czasu włączcie funkcję termoobiegu.

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE