PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-06-28

Zapiekane tortellini ze szpinakiem

Zapiekane tortellini ze szpinakiem
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Tiramisu z kawową galaretką

Zapraszam Was na mój szpinakowy przepis. Dzieło pt: “Zapiekane tortellini ze szpinakiem” jest kilku etapowy. Najpierw musicie przygotować bazę w postaci sosu beszamelowego, równocześnie musicie ugotować szpinak, potem wszystko należy zmiksować, doprawić, zredukować sos, ugotować tortellini, wymieszać tortellini z sosem. W końcu nadchodzi ten moment, kiedy danie można włożyć do piekarnika i patrzeć, jak całość się apetycznie rumieni. 
Opowiem Wam również o zaletach przepisu. Jeśli zdecydujecie się odtworzyć przepis, to macie gwarancję, że otrzymacie taki smak, który pozostanie Wam w pamięci na zawsze i już na zawsze będziecie do tego przepisu powracać. Co więcej, sosem będziecie mogli się pochwalić przed rodziną i znajomymi. To jest po prostu szpinakowa bajka. Ze swojej strony mogę Wam podpowiedzieć, że gotowy sos, najlepiej w większej ilości, można bez problemu zamrozić i użyć go wtedy kiedy przyjdzie Wam na niego ochota. W takim przypadku przygotowanie obiadu, kolacji czy nawet przyjęcia zajmie Wam przysłowiowe 5 minut. Na ten czas zapraszam Was na szczegóły tego pięknego przepisu na sos szpinakowy. Motyle w brzuchu laugh

•Składniki•

 
składniki na beszamel
 
 
składniki na sos
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie szpinaku: na patelni rozpuście masło, dodajcie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (1) oraz wypłukany szpinak. Patelnię przykryjcie pokrywką i duście szpinak do momentu kiedy ten puści sok (2). Zajmie Wam to około 10 minut. Przygotowanie beszamelu: na drugiej patelni rozpuście masło i oliwę. Proporcje ilości tych składników powinny wynosić 50/50. Dodajcie mąkę (3).

Całość wymieszajcie (4). Teraz dodajcie mleko. Kontynuujcie mieszanie, tak aby mąka się rozpuściła w mleku; po chwili sos stanie się gęsty (5). Po zagotowaniu zdejmijcie patelnię z palnika. Teraz dodajcie przygotowany szpinak (6),

całość wymieszajcie (7) i dodajcie również starty Parmezan (8). Zawartość patelni zmiksujcie przy pomocy blendera (9).

Sos będzie bardzo gęsty dlatego dodajcie mleko w ilości adekwatnej do gęstości sosu jaki chcecie otrzymać i co jest również oczywiste, w takiej ilości, aby nie zgubić szpinakowego sosu. Sos zagotujcie, zredukujcie, a do smaku dodajcie sól oraz pieprz (10) (11) (12). Sos szpinakowy jest gotowy.

Tortellini ugotujcie według instrukcji podanej na opakowaniu. Ugotowane pierożki dodajcie do sosu, wymieszajcie i przełóżcie całość do naczynia do zapiekania (13) (14). Powierzchnię zapiekanki oprószcie startym parmezanem (15). Pieczenie: nastawicie piekarnik na 220 stopni z włączoną funkcją grill. Danie zapiekajcie przez około 10 minut lub do momentu kiedy ser się stopi i apetycznie zarumieni.  

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Zamiast tortellini możecie użyć każdy inny rodzaj ulubionych, wytrawnych pierogów.  
  2. Do przygotowania sosu beszamelowego polecam używać na przykład patelni aluminiowych ponieważ można swobodnie w nich mieszać metalową rózgą bez ryzyka ich uszkodzenia.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE