PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-02-02

Ziemniaki na 4 sposoby

Ziemniaki na 4 sposoby
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: kilkanaśnie minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Aromatyczna zupa-krem z ciecierzycy

Zapraszam na 4 moje ulubione przepisy na ziemniaki. Jako pierwszy przepis proponuję: ziemniaki z masłem i koperkiem. Polecam te ziemniaki wykorzystać jako przystawka obiadowa lub jako składnik bufetu na przyjęcia. Drugim przepisem na ziemniaki jest ten który wykonuję najczęściej- czyli smażone ziemniaki z rozmarynem. Wykorzystuję je jako przystawkę zarówno do dań mięsnych jak i rybnych. Jako że nadaję z Wielkopolski nie mogło zabraknąć w tym zestawie pyrów z gzikiem. Jest to samodzielne danie obiadowe w Wielkopolsce. Ostatnim przepisem na ziemniaki są smażone ziemniaki z szalotką i tymiankiem. Danie stanowi przystawkę obiadową na bogato. Polecam wykorzystać ten patent planując przyjęcie gości- będą mile zaskoczeni. Na stronie Tapenda jest przepis na danie kompletne, w którym wykorzystuję smażone ziemniaki z szalotką. Zajrzyjcie TUTAJ. Do wszystkich tych przepisów polecam ziemniaki sałatkowe czyli nie mączne. Ilości składników musicie dobrać wg potrzeb, gustu i smaku. Zapraszam na szczegóły przepisów oraz film z mojej kuchni.

•Składniki•

 
ziemniaki z masłem i koperkiem
 
 
ziemniaki z rozmarynem
 
 
pyry z gzikiem
 
 
ziemniaki z szalotką i tymiankiem
 
 

•Przygotowanie•

Ziemniaki z masłem i koperkiem: ziemniaki obierzcie z łupin, pokrójcie na kawałki i ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie. Do odcedzonych gorących ziemniaków dodajcie masło, koperek oraz sól i pierz do smaku (1) (2) (3)

Smażone ziemniaki z rozmarynem: ziemniaki obierzcie z łupin, pokrójcie na mniejsze kawałki. Gotujecie w osolonej wodzie przez 5 minut od zagotowania się wody. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie sól morską lub inną naturalną sól. Dodajcie ziemniaki- mogą być jeszcze gorące. Smażcie je przez kilkanaście minut, co jakiś czas przewracając na każdą stronę. W międzyczasie dodajcie igiełki rozmarynu- każdy rodzaj będzie dobry. Do smaku dodajcie pieprz i słodką paprykę w proszku ( opcja) ( 4) (5) (6)

Pyry z gzikiem: ziemniaki ugotujcie do miękkości w łupinie. W tym czasie rozetrzyjcie widelcem twaróg, dodajcie poszatkowaną dymkę, śmietanę, sól i pieprz do smaku oraz szczypiorek ( opcja). Podawajcie tak przygotowany twaróg- GZIK z gorącymi ziemniakami (7) (8) (9)

Smażone ziemniaki z szalotką i tymiankiem: Umyte ziemniaki pokrójcie na ćwiartki lub ósemki. Szalotkę obierzcie z łupin i tak samo ją pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie sól morską lub inną naturalną sól. Dodajcie ziemniaki. Patelnię przykryjcie pokrywką. Smażcie ziemniaki cały czas pod pokrywką przez około 15- 20 minut. Co jakiś czas przewracajcie je na drugą stronę. W połowie czasu smażenia dodajcie szalotkę i tymianek. Każdy rodzaj tymianku ( świeży, suszony, mrożony) będzie dobry. Temperatura smażenia nie może być BARDZO wysoka, aby skraplająca się para od razu się nie wygotowała i ziemniaki się nie przypaliły. Kontrolujcie sytuację (10) (11) (12).


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE