PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Zrazy wołowe zawijane

Zrazy wołowe zawijane
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 9 sztuk
 
Przeczytaj również: Makaron z boczkiem

Zrazy wołowe są synonimem pysznego niedzielnego lub świątecznego obiadu. Zrazy najlepiej podawać z kaszą, esencjonalnym sosem, z kiszonym ogórkiem lub buraczkami.
W każdym domu zrazy wołowe przygotowuje się wg rodzinnej tradycji, a najpopularniejszymi składnikami farszu są boczek, cebula, kiszony ogórek, razowy chleb, grzyby, słonina i czosnek. Niektóre receptury zalecają posmarować rozbity płat mięsa musztardą. Przygotowane i zrolowane zrazy wymagają poddania ich dwóm fazom obróbki termicznej. Pierwsza z nich to krótkie smażenie na rozgrzanym tłuszczu, dzięki czemu powstaje zarumieniona skórka, która chroni mięso przed utratą soków podczas procesu duszenia. Jeśli ma powstać sporo sosu, najlepiej zrazy dusić w lekkim wywarze mięsnym. Na samym końcu duszenia, kiedy zrazy są już miękkie, sos należy zagęścić zawiesiną mąki i wody lub mąki ze śmietaną lub mlekiem albo też mąki z ukwaszoną śmietaną. Dobrym pomysłem jest przesmażyć mąkę na suchej patelni. W ten sposób pozbędziemy się jej surowego smaku. Smakowitym dodatkiem do zawijanych zrazów wołowych są suszone grzyby. Można je użyć zarówno jako składnika farszu oraz jako składnika sosu. Suszone grzyby przed użyciem, należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie zlać gorącą wodą i odstawić na kilka minut, aby napęczniały. Wodę od grzybów warto zachować, aby następnie dodać ją do sosu. Wszyscy w moim domu uwielbiają tak przygotowane zrazy. Pycha!   

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Cebulę oczyśćcie z łupin i pokrójcie w piórka (1). Ogórki oraz kromkę chleba pokrójcie w słupki (2). Wołowinę oczyśćcie z błon i pokrójcie na plastry w poprzek włókien (3).

Każdy plaster wołowiny rozbijcie przy pomocy młotka kuchennego (4), następnie dodajcie sól (5) oraz pieprz (6). Możecie również każdy kawałek rozbitego mięsa posmarowac musztardą.

Na każdym plastrze wołowiny połóżcie plaster wędzonego boczku (7), ogórki (8), cebulę (9),

kawałek chleba (10) oraz namoczone wcześniej w gorącej wodzie suszone grzyby (11). Podobnie jak krokiety, należy założyć do środka brzegi mięsa, a następnie zrazy ściśle zrolować (12).

Teraz zraz zepnijcie wykałaczką, szpilką do mięsa lub możecie również obwiązać go nicią (13). Zrazy po zrolowaniu (14). Każdy zraz musicie obtoczyć w mące, nadmiar mąki usuńcie (15).

Na patelnię dodajcie tłuszcz i zrazy obsmażcie na brązowo ze wszystkich stron (16) (17). Następnie dodajcie wywar mięsny (18)

oraz wodę w której były namoczone grzyby (19). Nie zaszkodzi, jeśli do sosu dodacie również kilka suszonych grzybów. Całość gotujcie pod przykryciem do momentu kiedy zrazy będą miękkie. W razie konieczności dodajcie wodę. Czas gotowania to około 60 minut. Aby zagęścić sos na suchej patelni przesmażcie 1-2  łyżki mąki (20). Następnie mąkę połączcie z wodą, mlekiem lub śmietaną, dodajcie odrobinę sosu dla zahartowania zawiesiny i całość dodajcie do sosu (21). Dokładnie wymieszajcie, aby nie powstały grudki. W razie konieczności sos przecedźcie przez sito. Sos ponownie zagotujcie. Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE